Στο θέμα παρενέβη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος καταλόγισε στον ΑΔΜΗΕ εκβιασμούς ως προς τη διεκδίκηση χρημάτων για το καλώδιο Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ διαχωρίζοντας ωστόσο τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης από την υπόθεση.
Αμεσα αντανακλαστικά
Μετά τις εξελίξεις πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΑΔΜΗΕ. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ήταν μαζί με τον αρμόδιο υπουργό, Σταύρο Παπασταύρου, στην Αμοργό και κρίθηκε απαραίτητο να γίνει εκτενέστερη συζήτηση για τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πεδίο, υπό το πρίσμα της έντασης της κυπριακής αντίδρασης.
Ολα ξεκίνησαν από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου ότι ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε από τη ΡΑΕΚ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου) να ανατρέψει το πλάνο πληρωμών που εγκρίθηκε τον Ιούλιο και να αναγνωριστούν μεγαλύτερες δαπάνες. Ο ΑΔΜΗΕ διέψευσε ότι διεκδικεί άμεσα 82 εκατ. ευρώ και «αναγνωρίζει και διεκδικεί» μόνο την πρώτη ετήσια δόση των 25 εκατ. ευρώ, που έχει συμφωνηθεί, «και τίποτα περισσότερο όσον αφορά τις επενδυτικές δαπάνες του έργου (capex)».
Διέψευσε ακόμη «την αυθαίρετη και αδιασταύρωτη πληροφορία του δημοσιεύματος περί άμεσης διεκδίκησης των 251 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε, το οποίο αποτελεί μέρος των 1,9 δισ. ευρώ, του έργου, και το οποίο θα ανακτηθεί στο βάθος χρόνου των 35 ετών απόσβεσης που έχει προσδιοριστεί ρυθμιστικά.

