Ετσι χθες η Ν.Δ. κατέθεσε το δικό της πόρισμα από το οποίο δεν προκύπτουν υπουργικές ποινικές ευθύνες και άρα δικαιώνεται η επιλογή για σύσταση Εξεταστικής και όχι Προανακριτικής Επιτροπής. Αντίθετα, με διαφοροποιήσεις αλλά συνεπείς στο προαποφασισμένο εξαρχής πόρισμά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης – με τον ένα ή άλλο τρόπο- τελικά εναρμονίζονται στο να ζητούν τη σύσταση Προανακριτικής για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη και να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση.
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, σε μια ακόμη εμφάνιση «ντουέτου», κατέθεσαν κοινό πόρισμα. Το ΚΚΕ, από θέση αρχής, δεν κατέθεσε πορισματική έκθεση. Τα δικά τους πορίσματα κατέθεσαν Ελληνική Λύση και Νίκη. Στα «αζήτητα» της αντιπολίτευσης το πολυσέλιδο πόρισμα που συνέταξε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, και το έθεσε υπ’ όψιν τους για να το υιοθετήσουν, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση. Χρονοτριβή μέχρι τη λήξη της διορίας για κατάθεση της πορισματικής έκθεσης από την Πλεύση Ελευθερίας, καθώς μέχρι το βράδυ δεν το είχε αποστείλει στη γραμματεία της Επιτροπής.
Το πόρισμα της Ν.Δ., που αριθμεί περί τις 300 σελίδες και τις 100.000 λέξεις, περιγράφει τα «διαχρονικά» και «διακομματικά» προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση της τεχνικής λύσης. Επισημαίνεται πως από τους πέντε μήνες λειτουργίας της Εξεταστικής, επί 50 συνεδριάσεις, συνολικής διάρκειας περίπου 350 ωρών, από όπου κατέθεσαν 76 μάρτυρες, εκ των οποίων 55 αφορούσαν την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αυτό που καταδεικνύεται είναι η βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.
Συμπερασματικά υπογραμμίζεται πως η επιλογή της σύστασης Εξεταστικής -και όχι Προανακριτικής- Επιτροπής αποδείχθηκε θεσμικά ορθή. Από τις καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων, όπως του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Στ. Αραχωβίτη, καθώς και της κυρίας Π. Τυχεροπούλου, δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στον Οργανισμό δεν είναι συγκυριακά, αλλά διαχρονικά και διακομματικά. Επισημαίνεται πως η περίοδος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με σοβαρές ευθύνες ως προς την ορθή εφαρμογή της λεγόμενης «τεχνικής λύσης». Ταυτόχρονα, αναδείχθηκαν φαινόμενα που παραπέμπουν σε πελατειακές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων προσώπων που συνδέονται και με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και τον πρόεδρό του, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, όπως οι κουμπάροι του από την Κρήτη.
Σχετικά με τις τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών της Ν.Δ., το πόρισμα αναφέρει ότι: Αποδείχθηκε ότι ο κ. Βορίδης ουδέποτε παρενέβη στη διεξαγωγή των ελέγχων, ούτε επεδίωξε να αναμιχθεί με ελέγχους ή αποδεσμεύσεις συγκεκριμένων ΑΦΜ. Περαιτέρω, η εφαρμογή της τεχνικής λύσης, με δεδομένη την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί μέχρι το 2019, αποτελούσε μονόδρομο για την οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση. Και τούτο διότι δεν είχαν προχωρήσει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης ή μια σειρά άλλων διοικητικών πράξεων που θα οδηγούσαν στην εφαρμογή οποιασδήποτε άλλης λύσης.
Για τον Λευτέρη Αυγενάκη, σημειώνεται πως από τον συνδυασμό των αποδεικτικών στοιχείων προκύπτει ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η ειδική υπόσταση του αδικήματος της συνέργειας ή/και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία. Οι αβασίμως αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις απορρέουν αποκλειστικά και μόνο από τηλεφωνικές επικοινωνίες τρίτων προσώπων και όχι από κάποια δική του ενέργεια ή άλλο στοιχείο. Το γεγονός δε της παρότρυνσης εκ μέρους του υπουργού προς τους αρμόδιους για ολοκλήρωση των ελέγχων, την αποδέσμευση και πληρωμή μόνο των ΑΦΜ που πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις, τη διατήρηση της δέσμευσης και ταυτόχρονα την αποστολή στη Δικαιοσύνη των ΑΦΜ που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις, δεν στοιχειοθετεί ποινικά ελέγξιμη πράξη, αλλά ενέργεια πλήρως προσανατολισμένη με το καθήκον άσκησης της διοικητικής εποπτείας.
Στο πόρισμα της Ν.Δ., που θα τεθεί άλλωστε και στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια, υπάρχει επίσης και μια πολιτική δέσμευση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις στον πρωτογενή τομέα, με στόχο οι ενισχύσεις να κατευθύνονται αποκλειστικά στους έντιμους και πραγματικούς δικαιούχους – γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους – προστατεύοντας τόσο τους παραγωγούς όσο και το δημόσιο συμφέρον.
Ζητούν Προανακριτική
Το ΠΑΣΟΚ στο δικό του πόρισμα, που θα αριθμεί περί τις 140 σελίδες, προτείνει σύσταση Προανακριτικής για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, υποστηρίζοντας ότι από τις καταθέσεις επιβεβαιώθηκε η βασιμότητα της αρχικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο «διά ταύτα» και το κοινό πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς.

