Αθήνα Καιρός

Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030: Στα 23 δισ. ευρώ το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
13 λεπτά
UPD: 15:20 | 21/07/2026
Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030: Στα 23 δισ. ευρώ το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030 στο Ωδείο Αθηνών. Τρίτη 21 Ιουλίου 2026 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη παρουσιάστηκε ι το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) για την περίοδο 2026-2030.

Το πρόγραμμα αποτελεί τον βασικό σχεδιασμό για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν με ομιλίες οι Κυριάκος Πιερρακάκης, Γιώργος Χατζημάρκος, Κατερίνα Οικονόμου και Νίκος Παπαθανάσης, ενώ την ολοκλήρωση της παρουσίασης θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

YouTube thumbnail

Τον στόχο η ανάπτυξη που επιτυγχάνεται να φτάσει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030, το οποίο φτάνει τα 23 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους.Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και αποτελεί το κεντρικό αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας για την επόμενη πενταετία, λειτουργώντας συμπληρωματικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς ολοκληρώνεται το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ίδιος τόνισε ότι η δύσκολη δουλειά ξεκινά τώρα, δεσμευόμενος ότι η Ελλάδα το 2030 μπορεί και θα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα. Έμφαση έδωσε τον καθοριστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση του προγράμματος.

«Θέλω να σταθώ στο ύψος των πόρων του 2026-2030, τα 23 δισ. ευρώ και προφανώς δεν θα μπορούσαμε να διαθέσουμε αυτούς τους πόρους για ανάπτυξη και επενδύσεις αν δεν ήταν απόρροια μιας εξαιρετικά πετυχημένης οικονομικής διαχείρισης που ξεκινάει από το 2019 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του. Και συνέχισε: «Η χώρα μας έχει καταφέρει να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, να πετυχαίνει πλεονάσματα, να μειώνει το χρέος με ρυθμούς ταχύτερους από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία του ΟΟΣΑ […] Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το παιχνίδι της πραγματικής σύγκλισης με την Ευρώπη στην επόμενη πενταετία θα κριθεί πρωτίστως στο πεδίο των επενδύσεων, δημοσίων και ιδιωτικών και πιστεύουμε ότι θα μπορούμε μέσω του ΕΠΑ να εξασφαλίσουμε μια δύναμη πυρός».

«Από τώρα μέχρι το 2030 θα κριθεί η θέση της Ελλάδος σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Θα κριθεί αν θα μπορούμε να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση προς όφελος όλων των Ελλήνων ή θα παραμείνουμε σε μια κατηγορία χωρών που μονίμως λαχανιάζουν που θα κυνηγούν εκείνες τις χώρες που διακρίνονται περισσότερο. Προσωπικά έχω θέσει τον πήχη ψηλά και ενόψει και του προεκλογικού προγράμματος που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται στη ΔΕΘ με ορίζονται τις εκλογές του 2027, οφείλουμε να δουλέψουμε για να θέσουμε ψηλά των πήχη των προσδοκιών. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτέλεσμα πρωτίστως δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων με καλύτερη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, με περισσότερο συντονισμό θα βρεθούν στην κορωνίδα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Αυτή η συζήτηση έρχεται και συνδέεται με τη σκληρή διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει και αφορά το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για ΕΣΠΑ και περισσότερο για ΕΠΕς, που είναι η καινούργια λογική πια», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν 37 προγράμματα για τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της επόμενης 5ετίας.

O πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που δίνεται στην περιφερειακή διάσταση αυτού του προγράμματος. «Σκοπός μας είναι να φθάσει η ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, και στους 1008 ταχυδρομικούς κωδικούς. Όχι απλά σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε γωνιά κάθε περιφέρειας κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια στενή συνεργασία των περιφερειών με την κεντρική κυβέρνηση. Μια συνεργασία όμως η οποία θα μας επιβάλλει όλοι να ενταχθούμε σε ένα πλαίσιο το οποίο θα υπηρετεί σημαντικές εθνικές προτεραιότητες», τόνισε.

«Θεωρώ επιβεβλημένο ότι αυτός ο συντονισμός πρέπει να συνεχίζεται ώστε να μπορούμε όλοι μαζί κεντρικό κράτος και περιφέρειες, να υπηρετήσουμε αυτή την εθνική στρατηγική με ορίζοντα πενταετίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι το ελληνικό κράτος δεν είχε συνηθίσει σε μακροχρόνιο σχεδιασμό αλλά «έχουμε καταφέρει μέσα από τις λογικές του επιτελικού κράτους να αντιστρέψουμε την πολιτική των αποσπασματικών πολιτικών, όπου οι περιφέρειες έκαναν λίγο πολύ ό, τι ήθελαν χωρίς το κεντρικό κράτος να γνωρίζει ή να θέτει προτεραιότητες, και ο σχεδιασμός γινόταν πάντα με ορίζοντα τον επόμενο χρόνο ή άντε το επόμενο εκλογικό κύκλο».

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Πιερρακάκης: Επενδύεις σήμερα σε όσα θα χρειαστεί η χώρα αύριο

Εσωτερική εικόνα άρθρου

«Το ευρύτερο νόημα της ανάπτυξης είναι να χτίζεις πάνω σε όσα έχεις ήδη κατακτήσεις και να επενδύεις σήμερα σε όσα θα χρειαστεί η χώρα αύριο», είπε αρχικά στην ομιλία του ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η σημασία του ΕΠΑ υπερβαίνει το ύψος των πόρων του. Εκφράζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να σχεδιάζει το μέλλον της με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να χρηματοδοτεί η ίδια τις προτεραιότητές της», είπε στη συνέχεια. «Αυτή η δυνατότητα είναι το αποτέλεσμα της προόδου που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία υπό την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 12,1% το α’ τρίμηνο του έτους ξεπερνώντας σημαντικά την αρχική εκτίμηση που ήταν 7%. Η ανεργία έχει υποχωρήσει κοντά στο 8%, ενώ οι εξαγωγές έχουν υπερδιπλασιάσει το μερίδιό τους στο ΑΕΠ σε σχέση με το 2010».

«Η χώρα έχει πλέον ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και την αξιοπιστία της την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος ακολουθεί την πιο πτωτική πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο και προβλέπεται να είναι στο 119% στο τέλος της δεκαετίας. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν μια οικονομία πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική και κυρίως μας δίνουν δυνατότητα επιλογών, να διαθέτουμε περισσότερους εθνικούς πόρους για επενδύσεις και να τους κατευθύνουμε στις προτεραιότητες εκείνες που θα καθορίσουν την Ελλάδα των επόμενων ετών».

Παπαθανάσης: Το ΕΠΑ 2026-2030 σχεδιάστηκε ώστε να καλύπτει πραγματικές ανάγκες

Εσωτερική εικόνα άρθρου

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αρκείται στις ανακοινώσεις αλλά στην υλοποίηση πολιτικών με μετρήσιμο αποτέλεσμα», είπε αρχικά στην ομιλία του ο Νίκος Παπαθανάσης.
«Συνολικά κινητοποιούνται 23 δισ. τα οποία είναι σχεδόν διπλάσια από την περίοδο 2021-2025. Οι πόροι αυτοί δεν είναι απλά αριθμοί σε έναν προϋπολογισμό. Είναι δρόμοι, σχολεία, υποδομές, επενδύσεις, στήριξη της επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, της στέγασης. Το ΕΠΑ 2026-2030 σχεδιάστηκε ώστε να καλύπτει πραγματικές ανάγκες». «Για εμάς η ανάπτυξη αποκτά πραγματική αξία, μόνο όταν φτάνει σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε Δήμο και βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη όπου και αν ζει. Όταν τελικά το μέρισμα της ανάπτυξης το εισπράττει η κοινωνία».

Όπως ανέλυσε η γενική γραμματέας Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, Κατερίνα Οικονόμου, το ΕΠΑ διαρθρώνεται σε 37 συνολικά προγράμματα (20 τομεακά, 13 περιφερειακά και 4 ειδικά). Οι πόροι θα κατευθυνθούν κυρίως σε Περιφέρειες και Δήμους, εστιάζοντας στις υποδομές, την πολιτική προστασία, την κλιματική αλλαγή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία και την κοινωνική συνοχή.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, στάθηκε στη σημασία της ταχύτητας, της εδαφικής δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της «ακυρομανίας» στα έργα, διαβεβαιώνοντας ότι οι 13 Περιφέρειες αποτελούν σταθερούς συμμάχους στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια.

Οι αναπτυξιακοί στόχοι

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν σήμερα, οι βασικοί αναπτυξιακοί στόχοι του ΕΠΑ 2026-2030 διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη

Περιλαμβάνει δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για την στήριξη ευάλωτων ομάδων, απομακρυσμένων περιοχών, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, μεταξύ άλλων.

  • Ανάπτυξη υποδομών και μεταφορών

Προβλέπει την αναβάθμιση, συντήρηση και επέκταση υποδομών μεταφορών, με στόχο τη βελτίωση της συνδεσιμότητας, την ενίσχυση της προσβασιμότητας και τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

  • Πολιτική προστασία και κλιματική αλλαγή

Περιλαμβάνει την ανάπτυξη έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας.

  • Καινοτομία, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα

Δράσεις που -μεταξύ άλλων- προάγουν τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, τον πολιτισμό αλλά και ορισμένους κλάδους της βιομηχανίας.

  • Ψηφιακό μετασχηματισμό

Προβλέπει την εστίαση στη δημόσια διοίκηση, στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, στην ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και στην κυβερνοασφάλεια.

  • Πράσινη ανάπτυξη

Προώθηση της μετάβασης στην πράσινη και στην κυκλική οικονομία και ενίσχυση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

  • Υποστήριξη προγραμμάτων

Προγράμματα για την πιο αποτελεσματική παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων και την βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης των δικαιούχων.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]