Μια πρωτοφανής κοινοβουλευτική διολίσθηση με ακραίους, χαρακτηρισμούς, απειλές κατά βουλευτών μέχρι και υβριστικές αναφορές στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση και να παραπεμφθεί η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, στην Επιτροπή Δεοντολογίας, για να ελεγχθεί για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.
Οι επιλογές της αντιπολίτευσης, με οδηγό την κ. Κωνσταντοπούλου, να αναλωθεί σε παιχνίδια επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και σ’ έναν μεταξύ τους διαγκωνισμό ακρότητας είχαν ως αποτέλεσμα να περάσει ως δευτερεύον θέμα η κορυφαία κοινοβουλευτικού ελέγχου διαδικασία που είναι η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την παραπομπή στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή, η οποία αποφασίστηκε με ??? θετικές ψήφους.
Ο κοινοβουλευτικός κατήφορος και οι θεατράλε «παραστάσεις» της αντιπολίτευσης άρχισαν να δίνονται με την έναρξη της συνεδρίασης, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να θέτει ένσταση επί της διαδικασίας γιατί δεν ήταν παρόντες 75 βουλευτές, να προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας και να δηλώσει ότι «εμείς δεν θα αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση όπως θα κάνουν τα άλλα κόμματα αλλά θα είμαστε εδώ έως το τέλος» δείχνοντας τις προθέσεις να βάλει «μπουρλότο» στη συνεδρίαση. Ενδεικτικός ήταν άλλωστε ο τρόπος που «ψαρεύοντας» με το βλέμμα της στην Αίθουσα αναζήτησε μια βολική αντίδραση για να δυναμιτίσει και να εκτρέψει τη συζήτηση, ρίχνοντας ως δόλωμα προσωπικές επιθέσεις σε βουλευτές της Ν.Δ. αλλά και με γενικότερες αναφορές λέγοντάς τους ότι «τα χέρια σας είναι βαμμένα με το αίμα των νεκρών παιδιών και των ανθρώπων στα Τέμπη, για την ψήφο σας «θα πρέπει να διωχθείτε για συγκάλυψη ποινικών ευθυνών».
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικός ήταν ο πονηρός τρόπος της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας με τον οποίο προσπάθησε να «παγιδεύσει» τους προεδρεύοντας της συνεδρίασης αντιπροέδρους της Βουλής, ώστε να κάνει κατάχρηση λόγου αλλά και να λέει ό,τι θέλει. Πρώτα έβαλε κατά του αντιπροέδρου και βουλευτή της Ν.Δ., Γιώργου Γεωργαντά, λέγοντάς του ότι «εσείς δεν μπορείτε να με διακόπτετε γιατί είστε εμπλεκόμενος στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν θα έπρεπε να είστε στην έδρα». Μετά σειρά είχε ο αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, που έφτασε στο σημείο να τη διακόψει λέγοντάς της «είστε απαράδεκτη, ανήθικη πολιτικά και σας παραδίδω στη χλεύη του ελληνικού λαού. Οι πολίτες βλέπουν αυτή σας τη συμπεριφορά» και να διακόψει τη συνεδρίαση. Αιτία ότι ο κ. Λαμπρούλης αποδοκίμασε τόσο αυτά που είχε αναφέρει νωρίτερα η κ. Κωνσταντοπούλου κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς όπως είπε «όχι μόνο με βάση και τον ΚτΒ, όταν αναφερόμαστε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν αναφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο που αναφερθήκατε εσείς, αλλά γιατί αυτό αποτελεί και μια στοιχειώδη πολιτική συμπεριφορά» αλλά και γιατί απέρριψε τις καταγγελίες της κατά του ΚΚΕ ότι συμπράττει και διευκολύνει τη Ν.Δ. για να έχει ανταλλάγματα, όπως το να πάρει μια έδρα στο προεδρείο της Βουλής! Η κ. Κωνσταντοπούλου, μάλιστα, δημιούργησε αντιπαράθεση και με την αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, λέγοντάς της ότι χρησιμοποιεί την εξουσία της έδρας για να περιορίσει την φωνή της αντιπολίτευσης.
Πάντως, την προσπάθεια των εντυπώσεων και της προσοχής, τελικά από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αυτή που κατάφερε και την έκλεψε ήταν η βουλευτής της, Τζώρτζια Κεφαλά, που από το βήμα της Βουλής επέλεξε να ευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία κλείνοντας την ομιλία της άδοντας την «Κιβωτό» της Βιτάλη!
Τοξικός κατήφορος Φάμελλου – Ανδρουλάκη
Τοξικός κατήφορος και ακραίος λόγος, όχι όμως χθες μόνο από την προβλέψιμη και κατά συρροή και καθ’ έξη Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά -εάν και όχι με την ίδια επικοινωνιακή επιτυχία ομολογουμένως- και από τους άλλους αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, να κάνει ρητορικές τονωτικές ενέσεις της ομιλίας του υιοθετώντας τη φρασεολογία και τις κατηγορίες του Νίκου Φαραντούρη περί κυβέρνησης «εγκληματική οργάνωση», με αποτέλεσμα ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, να του πει «συνεχίστε έτσι… αποδεικνύετε ότι πρόκειται για μια στάση και φρασεολογία που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που εκφράζεται για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Σήμερα δημοσκοπικά βρίσκεστε στο 5%, πηγαίνετε προς το 3% και οδεύετε στην εξάτμιση, στην απόλυτη εξαφάνιση από την ελληνική κοινωνία. Συνεχίστε λοιπόν έτσι…».
Στην ίδια πολιτική ρότα με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, που προφανώς του άρεσε τόσο πολύ η διατύπωση της κατηγορίας κατά της κυβέρνησης ως «εγκληματική οργάνωση» που την υιοθέτησε με την παράφραση περί «καμόρας», επαναλαμβάνοντάς την μάλιστα πολλές φορές προς εμπέδωση! και παίρνοντας την κοινοβουλευτική του ομάδα ακολουθώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην αποχώρηση.

