Αθήνα Καιρός

Εκλογές το 2027 «κλειδώνει» ο Μητσοτάκης – Τι είπε για Σαμαρά, Καραμανλή και την αντιπολίτευση

11 λεπτά
Εκλογές το 2027 «κλειδώνει» ο Μητσοτάκης – Τι είπε για Σαμαρά, Καραμανλή και την αντιπολίτευση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΝΩΠΙΟΣ ΕΝΩΠΙΩ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τις πολιτικές του προθέσεις για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για τη δική του πορεία έως τις εκλογές της άνοιξης του 2027, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο πρωθυπουργός έθεσε τον οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα μέχρι τις κάλπες, «οπλίζοντας» τα γαλάζια στελέχη με υλικό για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, προκειμένου να δώσουν την εκλογική μάχη, θέτοντας παράλληλα τους στόχους για την τρίτη τετραετία της Ν.Δ.

«Τη Δευτέρα των εκλογών η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση», επεσήμανε, εξηγώντας γιατί η Ν.Δ. επιλέγει τη στρατηγική της αυτοδυναμίας, καλώντας τους ψηφοφόρους να αναλογιστούν την ανάγκη για σταθερότητα, προκειμένου να μην μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες. «Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί την αυτοδυναμία. Τη διεκδικεί με αξιοπιστία και με πολύ βάσιμα επιχειρήματα που σχετίζονται πρωτίστως με την ανάγκη να υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία δεν θα χάνεται σε παζάρια κομματικών διευθετήσεων και συνεννοήσεων με άλλα κόμματα, σε μία εποχή όπου πρέπει να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις και όπου είναι πολύ σημαντικό το τιμόνι της χώρας να κρατιέται σταθερά, στην κατεύθυνση που θα επιλέξει τελικά ο ελληνικός λαός», επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για το εάν υπάρχει δυνατότητα για συνεργασίες με άλλα κόμματα απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ, ούτε για το Σύνταγμα ούτε για τις Ανεξάρτητες αρχές, ενώ έκλεισε ερμητικά την πόρτα και σε συνεργασίες εκ δεξιών της Ν.Δ.


Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027, εξηγώντας το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από αυτή του την απόφαση. Την 1η Ιουλίου η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στόχος είναι η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει, όπως είπε, αυτή τη σημαντική ευκαιρία για να αφήσει ένα αποτύπωμα ευδιάκριτο στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Παραδέχθηκε ότι δέχεται εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές, όπως είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν, ωστόσο επέμεινε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν τον εκλογικό κύκλο, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και τη διαρκή τοξικότητα και κοινοβουλευτική εχθρότητα. Παράλληλα, έκοψε τα σενάρια που διακινούνται από διάφορα κέντρα για πρώτο κόμμα την Ν.Δ., αλλά με άλλον πρωθυπουργό όταν σχηματιστεί κυβέρνηση, λέγοντας: «Οι πολίτες δεν εκλέγουν μόνο κυβέρνηση, διαλέγουν πρωθυπουργό».

 «Γιατί τρίτη 4ετία;»

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί θα πρέπει να εμπιστευτούν οι πολίτες για μια ακόμη τετραετία τη Ν.Δ., επεσήμανε ότι μέχρι το 2030 θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα στον κόσμο, επικαλέστηκε την εμπειρία του στη διαχείριση κρίσεων, τη διάθεση, τη γνώση και το διεθνές κύρος που διαθέτει, καλώντας τους πολίτες να απαντήσουν στο ερώτημα αν θέλουν η Ελλάδα να είναι με την πλευρά των νικητών ή των ηττημένων. «Επιδίωξή μου είναι να ηγηθώ μιας προσπάθειας να κάνει η χώρα ένα ακόμα μεγάλο άλμα και να εξασφαλίσω ότι δεν θα ξαναπάμε πίσω», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τους πολίτες να διαβάσουν «το πρόγραμμά μας και να δουν ότι κάναμε όσα είπαμε».


 ΣΧΗΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΔΕΘ

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το τι θα περιλαμβάνει το καλάθι έδωσε ένα πρώτο στίγμα, λέγοντας ότι ως Ελλάδα είμαστε σε θέση να εξαγγέλλουμε πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας, όταν οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία που έχουν ελλείμματα της 7% και 9% και την επόμενη μέρα θα αναγκαστούν να κόβουν μισθούς και να αυξάνουν φόρους. Για την προκαταβολή φόρου που απασχολεί τις επιχειρήσεις απάντησε: «Την πρώτη τετραετία βοηθήθηκαν οι επιχειρήσεις, στη δεύτερη οι μισθωτοί και σε έναν βαθμό οι ελεύθεροι επαγγελματίες» και πρόσθεσε: «Επεξεργαζόμαστε το πλαίσιο της παρέμβασης στη ΔΕΘ. Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο χώρο θα έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό θα προσδιοριστεί σε περίπου έναν με δύο μήνες από τώρα». Παράλληλα, έκοψε τη συζήτηση για επαναφορά 13ου μισθού, καθώς, όπως διευκρίνισε, αυτός έχει δοθεί ήδη μέσω των αυξήσεων που έχουν γίνει. Παραδέχτηκε ότι ένα κομμάτι των αυξήσεων «εξουδετερώνονται» από τον πληθωρισμό, αλλά όπως είπε: «Δεν πρόκειται ποτέ να κοροϊδέψω τους Ελληνες ούτε να θέσω σε αμφισβήτηση τη δημοσιονομική σταθερότητα». Πρόσθεσε ότι μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πώς η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών θα αποτυπωθεί με πιο ουσιαστικό τρόπο στην τσέπη του νοικοκυριού.

ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ

«Αν σας πάρουν τρεις φορές το δίπλωμα, μπορείτε να οδηγήσετε άλλο αυτοκίνητο;», διερωτήθηκε κληθείς να σχολιάσει την ΕΛΑΣ του τέως πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και πρόσθεσε: «Οι πολίτες του πήραν το δίπλωμα τρεις φορές και τώρα φτιάχνει ένα καινούργιο κόμμα, θέλει να οδηγήσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο, αλλά είναι ο ίδιος». Εμφαση έδωσε και στα περί εντιμότητάς του λέγοντας: «Είδα το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ και ανατρίχιασα, πρόκειται για ένα μίγμα ασχετοσύνης, εμπάθειας και αλαζονείας που πήγε να οδηγήσει τη χώρα στον γκρεμό».

ΓΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

Για την «Ελπίδα» της Μαρίας Καρυστιανού κράτησε τις επιφυλάξεις του για το εάν το μεγάλο συναισθηματικό απόθεμα συμπάθειας που διαθέτει μπορεί να μεταφραστεί σε πολιτική στήριξη, τονίζοντας ότι δεν έχει πείσει ότι μπορεί να σταθεί με επάρκεια ως πολιτικός αρχηγός.

ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα κάνει κάτι που θα ζημιώσει την παράταξη που του έδωσε δεύτερη ευκαιρία και τον έκανε πρωθυπουργό» το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη φημολογία περί κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, με την ευχή όπως είπε να μην διαψευστεί, καθώς αυτό θα έκανε κακό και για την υστεροφημία του. Μίλησε για έναν καλό πρωθυπουργό που πήγε τη χώρα μπροστά σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. «Αν πιστεύει αυτά που λέει για την εξωτερική πολιτική, προφανώς δεν υπάρχει περιθώριο να γεφυρωθεί το χάσμα», επεσήμανε. Ερωτηθείς για τον έτερο πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, επεσήμανε ότι αντιμετωπίζει όλους τους αρχηγούς της Ν.Δ. με σεβασμό και με αξιοπρέπεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούν σε όλα. «Από μένα, όμως, η σχέση θα είναι πάντα αξιοπρεπής και λειτουργική», σημείωσε. 

ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται για τα Εθνικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν διαχειριστεί την Τουρκία και είχαν συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, συνεπώς γνωρίζουν -όπως τόνισε- από πρώτο χέρι τη συνθετότητα αυτής της σχέσης. Εκανε λόγο για άδικη κριτική στην πολιτική των ήρεμων νερών και υπογράμμισε ότι είναι ο μόνος Ελληνας πρωθυπουργός που πήγε στην Αγκυρα και έθεσε ευθέως το casus belli, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έπραξε το καθήκον της και η Τουρκία δεν μπήκε στο SAFE. 

ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Δεν συμβιβάστηκα ποτέ με τη λογική «αυτή είναι η Ελλάδα», είπε ερωτηθείς για το κύκλωμα των πολεοδομιών, επισημαίνοντας ότι «εμείς θέλουμε την Ελλάδα του Gov.gr, όχι την Ελλάδα των πολεοδομιών» και κατέληξε ότι «τα σκάνδαλα αυτά δεν έχουν κομματικό χρώμα, αποκαλύπτονται τώρα γιατί κάποιος ασχολήθηκε να τα αποκαλύψει»

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]