Πρόκειται για τα άρθρα του Β’ Μέρους του σχεδίου νόμου (από το άρθρο 13 έως το 25) τα οποία εγκρίθηκαν με 201 ψήφους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο ψηφίστηκαν από τους 156 βουλευτές της ΝΔ, 32 του ΠΑΣΟΚ και από τους 13 ανεξάρτητους: Χ. Κατσιβαρδά, Σ. Χρηστίδου, Θ. Τζάκρη, Μ. Μπουρχάν, Γ. Ασπιώτη, Κ. Μάλαμα, Γ. Πούλου, Αθ. Λινού, Ευ. Αποστολάκη, Μ. Χουρδάκη, Κ. Φλώρο, Π. Παρασκευαϊδη και από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε μόνο ορισμένες διατάξεις του Β’ Μέρους. Το άρθρο 13 που περιγράφει τον σκοπό της επιστολικής έλαβε επιπλέον την στήριξη της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη και των 5 βουλευτών της Πλεύσης Ελευθερίας.
Αναλυτικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τα άρθρα που εισάγουν για πρώτη φορά την δυνατότητα στους εκλογείς του εξωτερικού να ψηφίζουν με επιστολή έχει ως εξής:
Αρ. 13: Υπέρ 207 , κατα 61, παρών 28
Αρ. 14: Υπέρ 201, κατά 61, παρών 34
Αρ. 15: Υπέρ 201, κατά 61, παρών 34
Αρ. 16: Υπέρ 201, κατά 61, παρών 34
Αρ. 17: Υπέρ 201, κατά 61, παρών 34
Αρ. 18: Υπέρ 201, κατά 66, παρών 29
Αρ. 19: Υπέρ 201, κατά 61, παρών 34
Αρ. 20: Υπέρ 201, κατά 48, παρών 47
Αρ. 21: Υπέρ 201, κατά 62, παρών 33
Αρ. 22: Υπέρ 201, κατά 67, παρών 28
Αρ. 23: Υπέρ 201, κατά 67, παρών 28
Αρ. 24: Υπέρ 201, κατά 62, παρών 33
Αρ. 25: Υπέρ 202, κατά 88, παρών 6
Να σημειωθεί ότι τα άρθρα για τη δημιουργία νέας τριεδρικής περιφέρειας εξωτερικού εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία και θα ισχύσουν στις εκλογές που θα διεξαχθούν τουλάχιστον 18 μήνες μετά την πρώτη αναμέτρηση.
«Οι απόδημοι αξίζουν να έχουν φωνή στη Βουλή» – Τι λένε στον ΕΤ και το Eleftherostypos.gr Ελληνες της διασποράς για την εκλογική Περιφέρεια απόδημου Ελληνισμού
Ως δυνατότητα για στενότερη σύνδεση με την πατρίδα, αλλά και ως ευκαιρία προσφοράς σε κρίσιμους τομείς, εκλαμβάνουν οι Ελληνες της διασποράς την προωθούμενη από την κυβέρνηση καθιέρωση τριεδρικής Περιφέρειας Αποδήμων. Δείτε τι είχαν δηλώσει πρόσφατα στον ΕΤ και το Eleftherostypos.gr Ελληνες της δισασποράς.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
«Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας»

Η… άλλη Ελλάδα, που ζει στο εξωτερικό, έχει δικαίωμα να είναι παρούσα στις εκλογές, επισημαίνει μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο διαπρεπής δικηγόρος, Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης στην Αυστραλία. «Υποστηρίζω πλήρως την πρωτοβουλία να επιτραπεί στους Ελληνες πολίτες να ψηφίσουν και, με αυτόν τον τρόπο, να εκλέξουν εκπροσώπους από τη διασπορά. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα ενισχύσει τη δημοκρατική συμμετοχή και συμπερίληψη», λέει ο κ. Παπαστεργιάδης και προσθέτει: «Για εμένα προσωπικά, οποιαδήποτε νέα μέτρα επιτρέπουν την ένταξη στις δημοκρατικές διαδικασίες αποτελούν θετική εξέλιξη. Οι Ελληνες πολίτες του εξωτερικού παραμένουν πολίτες, αλλά όχι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ως εκ τούτου, η δυνατότητα ψήφου μέσω ταχυδρομείου διασφαλίζει ότι μπορούν να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα ψήφου χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι η Ελλάδα έχει μια μεγάλη και ιστορικά σημαντική διασπορά. Πολλοί από εμάς διατηρούμε στενούς οικονομικούς, πολιτιστικούς και οικογενειακούς δεσμούς με τη χώρα. Η παροχή ευκολότερης πρόσβασης στην ψηφοφορία ενισχύει την Ελλάδα και διασφαλίζει την ευθυγράμμισή της με άλλες δημοκρατίες. Συνοψίζοντας, υποστηρίζω αυτή την πρόταση, επειδή η ελληνική διασπορά, που εκτιμάται σε κάποια εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, θα διασφαλίσει τη διατήρηση των δεσμών μεταξύ αποδήμων και πατρίδας και αναμφίβολα θα ενθαρρύνει την επιστροφή μεταναστών και επενδύσεων. Ταυτόχρονα, επιτρέπει τη δίκαιη πολιτική εκπροσώπηση των Ελλήνων που πληρώνουν φόρους ή έχουν ακίνητα στο εξωτερικό».
ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΙΑΜΑΤΑΡΗΣ, ΗΠΑ
«Το ζήτημα δεν είναι κομματικό, είναι εθνικό»

Ιστορική αναγκαιότητα χαρακτηρίζει την Περιφέρεια Αποδήμων ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα», Ηρακλής Διαματάρης, που ζει και δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη. «Η πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη δημιουργία ειδικής τριεδρικής Περιφέρειας Απόδημου Ελληνισμού αποτελεί ένα βήμα που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες», λέει στον «Ε.Τ.», προσθέτοντας: «Η αρχή αυτής της προσπάθειας τοποθετείται στο 2019, όταν ο πατέρας μου, Αντώνης Διαματάρης, ως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, συνεργάστηκε με τον πρωθυπουργό για να θέσει τα θεμέλια αυτής της μεταρρύθμισης. Σήμερα, το όραμα εκείνο παίρνει σάρκα και οστά. Εκατομμύρια Ελληνες σε όλο τον κόσμο συνεισφέρουν στη μητέρα πατρίδα οικονομικά. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας χωρίς εκπροσώπηση στη Βουλή. Αυτό δεν είναι μόνο άδικο. Είναι αναχρονιστικό».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΙΤΑΛΙΑ
«Οι απόδημοι κουβαλούν βαρύ… σακίδιο»

Από την Μπολόνια της Ιταλίας παρακολουθεί τις εξελίξεις ο Γιάννης Αρβανίτης, που υπήρξε για τρεις θητείες πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Εμίλια Ρομάνια.
«Θεωρώ πως είναι μια εξαιρετικά θετική πρωτοβουλία που δίνει στον απόδημο Ελληνισμό την αξία που του αναλογεί», λέει ο κ. Αρβανίτης, ενώ παράλληλα τονίζει: «Είναι σημαντικό και για την ίδια την Ελλάδα να αντλήσει όλα τα θετικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους απόδημους, οι οποίοι διαπρέπουν ο καθένας στον τομέα του και θα μπορούσαν να προσφέρουν βοήθεια στην πατρίδα σε πολλά επίπεδα. Εξάλλου, όσοι έφυγαν από τη χώρα και ζουν στο εξωτερικό κουβαλούν βαρύ σακίδιο, γιατί στην ουσία είναι πρεσβευτές της ελληνικής κουλτούρας, που είναι μοναδική στον κόσμο. Η διάδοση του πολιτισμού και της γλώσσας δεν γίνεται με μια ομιλία υπουργού στη Νέα Υόρκη, γίνεται στην καθημερινότητα. Θα ήθελα πολύ να δω νέους Ελληνες, της γενιάς των σαραντάρηδων, που ζουν στο εξωτερικό, να εκλέγονται μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ, ΗΠΑ
«Χρειαζόμαστε δίκαιη εκπροσώπηση»

Θέμα δίκαιης εκπροσώπησης του Ελληνισμού της διασποράς στη Βουλή θέτει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Βασίλης Ματαράγκας, που ζει στο Σικάγο. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα δουλέψει αυτή η ιδέα. Προφανώς οι απόδημοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται, αλλά έχει σημασία να υπάρχει η σωστή αναλογία», λέει ο κ. Ματαράγκας και προσθέτει: «Σε όλον τον κόσμο ζουν 7,5 εκατομμύρια Ελληνες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, μοιρασμένοι σε 193 χώρες. Σχεδόν μια ολόκληρη Ελλάδα, δηλαδή, ζει εκτός της χώρας. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι περισσότερες οι έδρες της Περιφέρειας Αποδήμων, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να εκπροσωπούνται μόνο από τρεις βουλευτές».
ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Να μην εκλεγούν fake απόδημοι»

Πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν η εκπροσώπησή τους στη Βουλή, όπως επισημαίνει ο Κώστας Δημητρίου, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κολωνίας και πρώην πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας. Ωστόσο, όπως τονίζει, θα πρέπει να γίνει προσεκτικότερη επιλογή από αυτή που είχε γίνει στις εθνικές εκλογές για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
«Η καθιέρωση Περιφέρειας Αποδήμων με τρεις έδρες, εφόσον συμφωνήσουν τα κόμματα και εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες ψήφοι, θα είναι μια καλή αρχή, γιατί είναι κάτι που ζητά εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο Ελληνισμός της διασποράς», λέει ο κ. Δημητρίου. «Είναι όμως πολύ σημαντικό να γίνει προσεκτική επιλογή, γιατί στα ψηφοδέλτια Επικρατείας είδαμε φαινόμενα fake αποδήμων, που δεν ήταν αποφασισμένοι να δουλέψουν για την πατρίδα. Να δούμε ποια θα είναι η συμμετοχή και, αν είναι σημαντική, μπορεί αργότερα να τεθεί θέμα αύξησης των εδρών», προσθέτει.
![Μητσοτάκης: Από τις επόμενες Εθνικές εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο [Βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/03/epistoliki-mitsotakis-150x150-jpg.webp)
