Η Λιβύη σύμφωνα με την ΕΡΤ είναι μια γειτονική χώρα με κοινά θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα διαμηνύουν διπλωματικές πήγες και το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει με το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι ίδιες πηγές η Ελλάδα υπερασπίζεται επί του πεδίου τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενώ αναμένεται η Ελληνική απάντηση στις ρηματικές διακοινώσεις άμεσα με στερεά και αμιγώς νομικά επιχειρήματα. Οι εκτιμήσεις ήταν ότι ι ρηματικές διακοινώσεις εκ μέρους της Λιβύης οφείλονται στην δράση της χώρας μας΄. Η δράση φέρνει αντίδραση όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που συνομιλεί σε Ανώτατο επίπεδο και με τις δύο πλευρές στην Λιβύη πάντα με γνώμονα την υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών Δικαιωμάτων και το Διεθνές Δίκαιο.
Σύμφωνα με τι ίδιες διπλωματικές πήγες το Ανώτατο Συμβούλιο με την Τουρκία αναμένεται να συγκληθεί τον Σεπτέμβριο.
Πάντως οι κόκκινες γραμμές των δύο χωρών παραμένουν και δεν αναμένεται να αλλάξουν
Μόνο η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, που είναι και η μόνη διαφορά με την Τουρκία, μπορεί να φέρει μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή.

