Οπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα έδρασε άμεσα τόσο προς την Κύπρο όσο και στο θέμα της διαχείρισης του απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις περιοχές της Μέσης Ανατολής που βρίσκονται «στο κόκκινο».
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι διαρκείς όπως και στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους φίλους και εταίρους μας τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη Μέση Ανατολή. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον στενό σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, Εμανουέλ Μακρόν συμφωνήθηκε, Αθήνα, Παρίσι και Ρώμη να συντονίσουν τις ενέργειές τους σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών μέσων στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο και να εργαστούν από κοινού για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος επικοινώνησε και με την Τζόρτζια Μελόνι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για την αμυντική συνδρομή που παρέχει η Ελλάδα στην Κύπρο, ενώ χθες το απόγευμα είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η δυναμική αντίδραση της χώρας μας αποτελεί τη δικαίωση μιας εθνικής στρατηγικής που χτίστηκε με υπομονή και συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Και για τον λόγο αυτό υπάρχει έντονη ενόχληση απέναντι σε όσους επιχειρούν είτε από άγνοια είτε από πολιτική σκοπιμότητα να παραπληροφορήσουν ή και να δημιουργήσουν ανησυχία στους πολίτες.
Αυτό που ξεκαθαρίζουν είναι ότι η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στον πόλεμο αλλά υπερασπίζεται την Κύπρο, σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και λειτουργεί αυστηρά αμυντικά. Η ενόχληση φάνηκε ξεκάθαρα από την αποστροφή του πρωθυπουργού την Τετάρτη στη Βουλή που μίλησε για τους «πατριώτες της φακής» κοιτάζοντας στα δεξιά της Ν.Δ.
Καλούν επίσης κάποιους εκ των πολιτικών τους αντιπάλων όπως τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος υποστήριξε ότι στόχος των drones ήταν και η Σούδα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Τους ισχυρισμούς του γ.γ. του ΚΚΕ διέψευσε τόσο ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας όσο και ο Παύλος Μαρινάκης.
«Ιδεοληπτικούς αμφισβητίες» αποκάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσους αποθέωναν τη στάση της Ισπανίας και του πρωθυπουργού της. Σε όσους λοιπόν στο εσωτερικό ρωτούσαν την κυβέρνηση «Γιατί δεν το κάνετε όπως ο Σάντσεθ;» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι τελικά η Ισπανία στέλνει βοήθεια στην Κύπρο και τους κάλεσε να δουν τον χάρτη της Ευρώπης για να διαπιστώσουν πόσο κοντά είναι η Ελλάδα σε αυτά τα οποία συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και πόσο πιο μακριά είναι η Ισπανία.
Απαντώντας λοιπόν στους «εγχώριους αμφισβητίες τόνιζαν ότι η Ισπανία δεν έχει γείτονες με αναθεωρητικές βλέψεις σε αντίθεση με την Ελλάδα, αλλά και ότι η Μαδρίτη έχει επιλέξει να εξοπλίζει μια χώρα που διατηρεί ενεργό το εκτός οποιασδήποτε λογικής και Διεθνούς Δικαίου casus belli, έναντι μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ που είναι η Ελλάδα.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ PATRIOT
«Καθυστερημένη ενόχληση», χαρακτήριζαν κυβερνητικά στελέχη την αντίδραση της Τουρκίας για την αποστολή Patriot στην Κάρπαθο. Η απάντηση της Αθήνας: «Μονομερείς αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είναι ανυπόστατες και έχουν απορριφθεί επανειλημμένως».
Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λένα Ζωχιού, τόνισε: «Η αμυντική διάταξη της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη. Η εμπόλεμη κατάσταση στην ευρύτερη γειτονιά μας επιτάσσει την αναγκαία αμυντική προπαρασκευή της χώρας».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, ισχυρίστηκε: «Τις δηλώσεις που έγιναν κατά παράβαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου τις θεωρούμε μη σοβαρές, άτυχες και άκαιρες».
ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ
Για τις οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες έχουν αρχίσει να είναι ορατές, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι οι πολίτες δεν θα μείνουν αβοήθητοι.
Υπογραμμίζουν ότι η χώρα μας έχει ανθεκτική οικονομία, η οποία παράγει πλεονάσματα, που επιστρέφουν στην κοινωνία και με τα μόνιμα μέτρα μειώσεων φόρων και αύξησης των εισοδημάτων, αλλά και όταν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έτοιμο σχέδιο για να εφαρμοστεί αν χρειαστεί, ωστόσο όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει λόγος πανικού και ανησυχίας αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.

![Μητσοτάκης: Από τις επόμενες Εθνικές εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο [Βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/03/epistoliki-mitsotakis-150x150-jpg.webp)