Το «χαρτί» που «μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι». Εν μέσω πλήθους προανακριτικών επιτροπών, διεθνών έντονων κυματισμών που επηρεάζουν και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και κλίματος δυσκολιών στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας των πολιτών, το Μ. Μαξίμου βλέπει τη «μεγάλη ευκαιρία» στο τριήμερο 5-7 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στη ΔΕΘ με ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, στην πλειοψηφία τους μόνιμων και όχι επιδοματικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέγεθος του πακέτου σχεδόν έχει «κλειδώσει» και κατά πάσα πιθανότητα θα υπερβαίνει το 1,5 δισ. Αυτό που δεν έχει κλειδώσει ακόμα είναι η ακριβής κατανομή του. Οι τελικές πινελιές μπαίνουν σε πολύ κλειστές συσκέψεις του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη.
Τρεις δρόμοι
Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του τρεις εναλλακτικές λύσεις-πακέτο και τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει μόνος του μέσα στον Αύγουστο.
Η πρώτη λύση δίνει έμφαση κυρίως στις φορολογικές ελαφρύνσεις, η δεύτερη ρίχνει το βάρος της στην εισοδηματική ενίσχυση συγκεκριμένων αλλά μεγάλων κοινωνικών κατηγοριών και η τρίτη είναι ένας συνδυασμός των δυο πρώτων.
Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχουν γίνει κάποιες προσαρμογές, βασισμένες στην παραδοχή ότι οι παροχές που γίνονται άμεσα αντιληπτές στην τσέπη του πολίτη αξιολογούνται περισσότερο από τις μειώσεις φόρων, ακόμα κι αν οι φορολογικές μειώσεις είναι μεγαλύτερες στο ετήσιο σύνολό τους.
Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο της ΔΕΘ θα αφορά προνομιακά τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), των συνταξιούχων, τη μεσαία τάξη, η οποία δεν έχει ενισχυθεί αναλογικά τα τελευταία χρόνια, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία όμως είναι παραγωγική. Η επιστροφή του κοινωνικού μερίσματος θα αφορά κι άλλες κοινωνικές ομάδες, με τη μεσαία τάξη να είναι η σχετικά πιο ευνοημένη από τις φορολογικές μειώσεις.
Το συνολικότερο σχέδιο της κυβέρνησης, μαζί με το πακέτο της ΔΕΘ, είναι να εμπεδωθεί η αίσθηση της βελτίωσης στην καθημερινότητα. Αυτή η ιδέα φαίνεται πως θα γίνει και το κεντρικό σύνθημα της φετινής ΔΕΘ. Καθώς στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού εξέχουσα θέση θα έχουν η Υγεία, η Παιδεία (και στις 3 βαθμίδες), η ανάπτυξη, το στεγαστικό, η στήριξη της οικογένειας και η Πολιτική Προστασία. Ειδικό βάρος δίνεται και στη μείωση της τιμής της ενέργειας, κάτι το οποίο είναι πιο σύνθετο και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, η οποία ωστόσο μοιάζει να έχει ωριμάσει στην Ε.Ε.
Εκστρατεία
Η σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στη φετινή ΔΕΘ επιβεβαιώνεται και από ένα άλλο γεγονός. Από τις 28 Αυγούστου ο Κ. Μητσοτάκης μαζί με υπουργικά κλιμάκια θα κάνουν περιοδείες σε μεγάλο μέρος της Β. Ελλάδας. Επί μία εβδομάδα -πριν από τη ΔΕΘ- ο πρωθυπουργός και όλο το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουν επισκεφθεί σχεδόν όλη τη Β. Ελλάδα, πριν πάνε στη Θεσσαλονίκη. Την οργάνωση της ασυνήθιστης «εκστρατείας» έχουν αναλάβει ο γεν. διευθυντής της Ν.Δ. Γ. Σμυρλής και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θ. Νέζης.
Την Παρασκευή θα συνεδριάσει του Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Κ. Μητσοτάκης στα μέλη της κυβέρνησης είναι να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα το κυβερνητικό έργο. Με στόχο «οι πολίτες να βλέπουν το αποτύπωμα και τα αποτελέσματα παντού». Οι φετινές διακοπές των υπουργών θα είναι ένα πενθήμερο πέριξ του Δεκαπενταύγουστου, με στόχο στις 20 Αυγούστου, όλοι οι υπουργοί να βρίσκονται στις θέσεις τους. Στο μεταξύ, όλο και κάποια Παρασκευοσαββατοκύριακα θα προκύπτουν…
Τι δείχνουν τα γκάλοπ
Μέσα στην εβδομάδα ο Κ. Μητσοτάκης θα δώσει τηλεοπτική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, επιδιώκοντας την αντιστροφή του κλίματος που επικρατεί μετά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και καταγράφεται στις μετρήσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει συναίσθηση της φθοράς που καταγράφεται (περίπου 2%). Ωστόσο εκτιμούν ότι:
1 Οσοι «φεύγουν» από τη Ν.Δ. δεν πάνε σε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά μετακινούνται στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Αυτό θεωρείται ότι είναι αναστρέψιμο, όπως έγινε και με την τραγωδία των Τεμπών.
2 Είναι η πρώτη κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας, που προηγείται του δεύτερου κόμματος με μεγάλη διαφορά (13%-15%).
3 Η απόσταση από την αυτοδυναμία στις εκλογές του 2027 δεν είναι πλέον μικρή. Αν η Ν.Δ. επιστρέψει μετά τη ΔΕΘ σε ποσοστά πάνω από το 30%, όπως ήταν πριν απ’ τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η πιθανότητα αυτοδυναμίας σε δεύτερες εκλογές το 2027 είναι σημαντική.

