Ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι πρόκειται για δύο απολύτως διαφορετικές περιπτώσεις, επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο υπήρξε παράνομη εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών από την Τουρκία, στο όνομα της δήθεν υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, γεγονός που δεν μπορεί να εξομοιωθεί με την κατάσταση στη Βενεζουέλα. Όπως ανέφερε, όσοι από την αντιπολίτευση επιχειρούν τέτοιους παραλληλισμούς, διαπράττουν σοβαρό πολιτικό και εθνικό σφάλμα και οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον δημόσιο λόγο τους.
Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι από την αντιπολίτευση δεν ακούστηκε ούτε μία καθαρή λέξη καταδίκης για το δικτατορικό καθεστώς Μαδούρο και την καταπίεση των πολιτών της Βενεζουέλας, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν η Αριστερά είχε παρουσιάσει τη συγκεκριμένη χώρα ως παράδειγμα οικονομικής διακυβέρνησης προς μίμηση.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα τοποθετήθηκε με θεσμική ευθύνη εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου την τρέχουσα περίοδο μετέχει ως μη μόνιμο μέλος. Όπως τόνισε, η ελληνική στάση εδράζεται σταθερά στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί οδηγό για την ειρηνική επίλυση όλων των κρίσεων.
Ο κ. Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε τη Βενεζουέλα δικτατορικό καθεστώς, κάνοντας λόγο για συστηματική καταπίεση των πολιτών της εδώ και πολλά χρόνια. Τόνισε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει σε συνεργασία με τους εταίρους της σε Ε.Ε. και ΟΗΕ μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να διοργανώσει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε σοβαρή διεθνή προσπάθεια, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και τα Ηνωμένα Έθνη που θα μπορούσε να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν προσεγγίζει το ζήτημα με βεβιασμένα συμπεράσματα, αλλά εξετάζει όλες τις πτυχές της υπόθεσης, δίνοντας προτεραιότητα σε λύσεις συμπερίληψης.
Ειδήσεις Σήμερα
- Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με παράσυρση – Συνελήφθη ο οδηγός του ΙΧ
- Κρήτη: Τα σπαρακτικά μηνύματα για τον 35χρονο πατέρα που εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του μετά από φωτιά – «Σε ζήτησε ο Θεός κοντά του»
- Μητσοτάκης: Τα Θεοφάνεια μας δίνουν δύναμη να μένουμε σταθεροί στην πορεία μας σ’ ένα κόσμο αβέβαιο – H χώρα προχωρεί βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών

