στοχος η ολοκληρωση της αξιολογησης

Φάρμακα και Κυριακάτικη αργία τα κύρια σημεία στην διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών

30/04/17 • 18:23 | UPD 30/04/17 • 22:32

«Πονοκεφάλους» και συμφωνίες περιέχει η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Στόχος όλων πλέον είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Το κυρίως πιάτο της διαπραγμάτευσης άρχισε λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα, ενώ δεν είναι σαφές εαν οι επαφές θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» τέθηκε η συμβιβαστική λύση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σύμφωνα με τη σύσταση του ΟΟΣΑ, με αντικείμενο τις αγορές προϊόντων.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, αλλά στο τραπέζι τέθηκαν τόσο οι τουριστικές περιοχές της χώρας όσο και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται συμβιβαστική λύση με δύο σκέλη: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής. Ο ορισμός αυτός θα αφορά και στην Αθήνα, αλλά για παράδειγμα στις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα και όχι σε γειτονιές των δήμων του Λεκανοπεδίου.

Συμβιβασμός επιτεύχθηκε και στη σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ έχουν μείνει ένα-δύο ανοικτά ζητήματα από τις υπόλοιπες συστάσεις για την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.

Φυσικά συζητήθηκαν και άλλα θέματα,   σοβαρότερα των οποίων είναι, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό, το συνταξιοδοτικό, το εργασιακό, οι αποκρατικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.