Τζανακόπουλος: Ανυπόστατα τα σενάρια για νέα μέτρα το 2018 – Το ΔΝΤ πέφτει έξω

20/04/17 • 13:54 | UPD 20/04/17 • 13:54

Υποτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών, λέγοντας ότι επιμένει σε απαισιόδοξες προβλέψεις και συνήθως πέφτει έξω σε αυτές.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat που «ενδεχομένως θα δείξουν μεγαλύτερα νούμερα» και πρόσθεσε ότι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι διαρκής.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης παράλληλα με το επόμενο βήμα στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτελεί προϋπόθεση για την ευόδωση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δεν το επιζητεί μόνο η κυβέρνηση, αλλά το έχει θέσει ως προϋπόθεση και το ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι και η Γερμανία έχει θέσει ως προυπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Για να κουμπώσουν όλα αυτά απαιτείται συνολική συμφωνία», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα πλέον ΔΝΤ και Γερμανία να κάνουν υποχωρήσεις και πως «κανείς πλέον δεν μπορεί να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση για οποιοδήποτε καθυστέρηση».

Στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε ότι έχουν μπει τα πράγματα σε τέτοιο δρόμο, ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να έχουμε τη συμφωνία εκείνη που θα οδηγήσει και στην ένταξη στο QE.

Αναφερόμενος στον τρόπο χρηματοδότησης της χώρας από το ΔΝΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι συζητείται ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης, διάρκειας ενός χρόνου που θα λήξει ταυτόχρονα με το πρόγραμμα του ESM.

Επίθεση στη ΝΔ

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε και την «καταστροφολογία της ΝΔ που πέρυσι τέτοιον καιρό προέβλεπε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού διορθωτή και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

«Στη μεγάλη προσπάθεια των ελληνικών αρχών στα πολλαπλά επίπεδα διαπραγματεύσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται φανατικά απέναντι!» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η ΝΔ: ποντάρει τα πάντα σε χάος και καταστροφή, κατηγορεί την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και ταυτίζεται με τις πλέον ακραίες θέσεις δανειστών. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μόνο υπόσχεται πως θα υλοποιήσει «τόσα & άλλα τόσα» από όσα απαράδεκτα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!» υπογράμμισε.

«Όσο η ΝΔ κυβέρνησε τον τόπο, δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σήμερα στην ατζέντα και αφορούν το μέλλον της χώρας! Η ΝΔ θεωρούσε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και αναζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητας! Η ΝΔ αποδέχονταν στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 4 και 4,5% μέχρι το 2030!» είπε.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά ώστε να καταλήξουμε άμεσα σε συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ολοκλήρωση 2ης αξιολόγησης, καθορισμό δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος, ώστε να προχωρήσουμε σε ένταξη ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ και να δοθεί η αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Τζανακόπουλος.

Στην αρχή της ενημέρωσης ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στην Ελασσόνα.