Επίθεση στην κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Στήνετε εξεταστικές για να κρύψετε το 4ο μνημόνιο

13/04/17 • 07:49 | UPD 13/04/17 • 07:49

Μετωπική και εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση χθες στη Βουλή από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμή την πορεία της αξιολόγησης και τα βαριά μέτρα που φέρνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «βυθίζοντας», όπως είπε, «στον πάτο τη χώρα και τους πολίτες. Μας φέρνετε ένα τέταρτο Μνημόνιο χωρίς λεφτά… Είχατε να διαλέξετε μεταξύ συνθηκολόγησης και εκλογών. Επιλέξατε τη συνθηκολόγηση, αλλά δεν θα αποφύγετε τις εκλογές…».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση τη χαρακτήρισε ως το «Βατερλώ μιας θλιβερής διακυβέρνησης». «Προσπαθεί», είπε, «να παρουσιάσει την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση ως εθνικό θρίαμβο… Αλλά πίσω από το προπέτασμα του λευκού καπνού που βγήκε στη Μάλτα υπάρχει φυσικά πολύ γκρίζο. Τα μέτρα είναι οδυνηρά για όλους τους Ελληνες… Η μείωση του αφορολογήτου, η μείωση των συντάξεων, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος που έρχονται έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου. Το κόστος τεράστιο και μάλιστα δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση, η χώρα βρίσκεται στο πουθενά… Οι πολίτες σάς πλήρωσαν και σας πληρώνουν. Και τα κανονίσατε έτσι ώστε να σας πληρώνουν και αφού δεν θα είστε πια στην εξουσία…».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. «φαρσοκωμωδία» και το μόνο που θέλετε «είναι να μείνετε στην εξουσία με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος, με κάθε μέσο, όσο γίνεται περισσότερο… Βουλιάξατε την οικονομία, βουλιάξατε τη χώρα. Και αντί να πετάτε σωσίβιο, πάτε να πνίξετε τους πολίτες…».

Κατά δανειστών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα καταλόγισε ευθύνες και στους θεσμούς λέγοντας πως «κλείνουν το μάτι σήμερα στην υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδος για να χρηματοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό του κράτος…». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δέχθηκε «το ΔΝΤ να είναι ο τελικός αξιολογητής των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας… Εν πολλοίς, τα κάνατε θάλασσα και πήγατε τη χώρα στο βυθό… Ο κ. Τσίπρας μάς οδήγησε στον πάτο που κινδυνεύει να παγιδευτεί όλη η χώρα. Κάθε λεπτό που μένετε στην εξουσία είναι ένα χαμένο λεπτό για τη χώρα…».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρέωσε στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ότι φέρνει συνέχεια προτάσεις για Εξεταστικές και Προκαταρτικές Επιτροπές στη Βουλή γιατί «τρέφεστε από την ένταση και το διχασμό. Η χώρα έχει ανάγκη από αξιόπιστο πρωθυπουργό και όχι από σκηνοθέτη τυφλών συγκρούσεων! Θέλετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, γιατί πολύ απλά δεν μπορείτε να την κάνετε ένα μεγάλο εργοτάξιο για το αύριο… Βλέπετε παντού θεωρίες συνωμοσίας! Αλλά δεν σας φταίει η αντιπολίτευση! Η δική σας ανικανότητα σας φταίει…».

Ειδικά για την Εξεταστική για την Υγεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε η κυβέρνηση αδυνατεί να προσφέρει όχι μόνο άρτο αλλά και θέαμα, για αυτό και έχουμε τις Εξεταστικές Επιτροπές μπας και καλυφθούν οι αποτυχίες και τα φάλτσα σε όλους τους τομείς… Ειλικρινά», είπε, «πιστεύετε ότι θα μας φέρετε σε δύσκολη θέση με τις Εξεταστικές;» και «με ποια λογική ξεκινάτε την Εξεταστική από το 1997, ένα τελείως αυθαίρετο χρονικό ορόσημο; Εάν θέλετε να πιάσουμε όλη την περίοδο Σημίτη, δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από το 1996; Αλλά δεν θέλετε το 1996 γιατί τότε ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου ο υπουργός κ. Κουρουμπλής! Και για να αποφύγετε τον έλεγχο της περιόδου Κουρουμπλή, κόβετε μια χρονιά από την περίοδο Σημίτη. Ευρηματικό, δεν μπορώ να πω! Φαίνεται ότι όταν ανοίξατε την πόρτα στο ορφανά του Τσοχατζόπουλου και σε διάφορους περιπλανώμενους του ΠΑΣΟΚ, πήρατε μαζί πακέτο και τις ευθύνες τους…».

Για δε τη στεγανοποίηση της περιόδου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «το θεωρούμε ζήτημα στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης, ιδίως όταν έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και σε τυχόν ποινικά αδικήματα υπουργών. Και η άρνησή σας αυτή αποδεικνύει ότι δεν σας ενδιαφέρει καθόλου η αλήθεια. Σας ενδιαφέρουν μόνο οι εντυπώσεις…».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου