Ο Τσίπρας εγκαινίασε έργο που είχε καταψηφίσει στη Βουλή

12/04/17 • 13:14 | UPD 12/04/17 • 13:14

Από κόψιμο κορδέλας σε κόψιμο κορδέλας περιοδεύει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραδίδοντας στην κυκλοφορία αυτοκινητοδρόμους, την υλοποίηση των οποίων στα χρόνια της αντιπολίτευσης κατήγγειλε, προκειμένου να βάλει στο στόχαστρό του τους εργολάβους.

Τα χρόνια κύλησαν, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, οι γέφυρες προς άπαντα τα παλαιά μέτωπα στήθηκαν και μετά τα εγκαίνια στα Τέμπη, σειρά για τον πρωθυπουργό είχε χθες η νέα οδός Κορίνθου-Πατρών, με το όλο μοτίβο των δημόσιων εμφανίσεών του να αποτελεί, ουσιαστικά, για το Μέγαρο Μαξίμου «δούρειο ίππο», προκειμένου να αλλάξει σε επικοινωνιακό επίπεδο η βαριά ατζέντα της συμφωνίας με τους πιστωτές και τα μέτρα-φωτιά που θα πέσουν στις πλάτες των πολιτών.

Για ακόμα μία φορά, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να στήσει αριστερό αφήγημα εν αναμονή επιτυχίας, ανακοινώνοντας το τέλος της εποχής των Μνημονίων, τη στιγμή κατά την οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων προετοιμάζεται να ψηφίσει ένα δημοσιονομικό πακέτο-μέγκενη για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων. «Ανοίγει ο δρόμος που περιόριζε τη Δυτική Ελλάδα στην επαφή της με το κέντρο της χώρας, με την πρωτεύουσα. Ανοίγει, όμως, ταυτόχρονα και ο δρόμος για να μπορέσουμε σύντομα να βγούμε από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, την πολυετή κρίση και την πολυετή οικονομική επιτροπεία. Και αυτός είναι ο ισχυρότερος συμβολισμός. Η εικόνα μιας χώρας που παρά τις δυσκολίες, παρά τις τρομακτικές στερήσεις του λαού, του μεγάλου μέρους του λαού, και παρά τη μεγάλη περιπέτεια των τελευταίων χρόνων, καταφέρνει να στέκεται στα πόδια της, καταφέρνει να ξεπερνά τις δυσκολίες και κοιτά το μέλλον μπροστά», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια των χθεσινών εγκαινίων, πέρα από το πρωθυπουργικό… habemus έργα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, που εδράζεται στη μοναδική διαπίστωση της Κουμουνδούρου πως η υλοποίησή τους ξεμπλοκάρισε τα δύο τελευταία χρόνια, αίσθηση προκάλεσε και η «πασοκοποίηση» του κυβερνώντος κόμματος, διά στόματος υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη. Στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του νέου αυτοκινητοδρόμου, ο κ. Σπίρτζης τοποθέτησε στο ίδιο κάδρο τον κ. Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου, προκαλώντας την έκρηξη της Χαριλάου Τρικούπη.

«Η σήραγγα Παναγοπούλας θα πάρει το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου. Του ανθρώπου που μας ενέπνευσε, όπως ο Αλέξης Τσίπρας», υποστήριξε ο υπουργός Υποδομών, για να λάβει οργισμένη απάντηση από το ΠΑΣΟΚ. «Αποτελεί πολιτική και ιστορική απρέπεια ο υπουργός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., Χρήστος Σπίρτζης, να ταυτίζει ως εμπνευστές του τον πρωθυπουργό των δύο Μνημονίων, του χρέους των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ και της εκχώρησης στους δανειστές του συνόλου της εθνικής περιουσίας, Αλέξη Τσίπρα, με τον ιστορικό ηγέτη και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Ας αρκεστούν στη χυδαιότητα των λόγων και πράξεών τους σε βάρος της αισθητικής και του ορθολογισμού της σημερινής γενιάς. Δεν τους επιτρέπεται η πολιτική καπηλεία του ονόματος ενός μεγάλου πολιτικού, που ένωσε τους πολίτες και έκανε πράξη την εθνική περηφάνια και την κοινωνική αλληλεγγύη», σημείωσε ο βουλευτής, Γιάννης Μανιάτης.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία υπενθύμισε στον πρωθυπουργό και τη συγκυβέρνηση Κουμουνδούρου και Ανεξάρτητων Ελλήνων πως τα έργα που εγκαινιάζει ο κ. Τσίπρας έχουν πλάι τους την ισχυρή συμβολή των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Καλό είναι να γνωρίζουμε πως τα έργα αυτά όταν ήρθαν στη Βουλή το 2007, και ιδίως το συγκεκριμένο έργο, ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, δυστυχώς, το καταψήφισε για περιβαλλοντικούς λόγους. Ας αφήσουμε, όμως, το χθες, ας δούμε το αύριο και ας κάτσουμε με προσοχή όλοι μαζί να εκπονήσουμε, όπως και πριν από δέκα χρόνια, ένα σοβαρό σχέδιο υποδομών για την επόμενη δεκαετία. Διότι τελικά αυτό είναι αναγκαίο και για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και για να φύγουμε επιτέλους από το φαύλο κύκλο της ύφεσης», τόνισε ο τομεάρχης Υποδομών και βουλευτής Σερρών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής.

«Αυτοί που σήκωναν τις μπάρες και έλεγαν ‘‘δεν πληρώνω’’, αυτοί που ζήταγαν από τον κόσμο να κάνει στάση πληρωμών προκειμένου να χρεοκοπήσει το ελληνικό κράτος και να ρίξουν την κυβέρνηση, σήμερα εγκαινιάζουν τους αυτοκινητόδρομους… Δεν υπάρχει καμία ντροπή;», διερωτήθηκε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.com
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου