Μίλησε στη Βουλή για το Eurogroup

Τσακαλώτος στην Βουλή για το Εurogroup: Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν

23/02/17 • 14:48 | UPD 23/02/17 • 17:25

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής έσπασε την σιωπή του για τα όσα έγινααν στο Εurogroup αλλά δεν έδειξε την διάθεση να  δώσει λεπτομέρειες για την «συμφωνία».

Αναφερόμενος στην… αφωνία του είπε: «Υπάρχει συλλογική ευθύνη όταν μιλά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλά για όλη την κυβέρνηση. Θα πω ένα-δυο πράγματα για τη διαπραγμάτευση γιατί μου ήρθε πρόσκληση από τη διαρκή επιτροπή Οικνομικών να συζητήσουμε αυτά τα θέματα και έχει προγραμματιστεί για Τρίτη και θα έχουμε χρόνο. Θα σας δώσω 4-5 ημέρες να ξεπεράσετε την στεναχώρια ότι η κυβέρνηση δεν θα κλείσει την αξιολόγηση, ότι θα πάρουμε νέα μέτρα 2 ή 3,6 ή 8 δισ. ευρώ μέτρα. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει ότι άλλο 2% και άλλο 2 δισ.».

Στην συνέχεια τόνισε ότι:«Όλα τα λεφτά είναι η λέξη του Μοσκοβισί. Όταν δημοσιογράφος τους ρωτά πώς ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα έχει νέα μέτρα απαντά «net» δηλαδή καθαρά. Παρόλο που εσείς περιμένατε ότι εμείς θα πάρουμε μέτρα καθαρή δημοσιονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει το είπε ο Μοσκοβισί ξεκάθαρα. Είπε δεν θα πάρει «καθαρά μέτρα». Αν θα παρουμε 1 δισ. ευρώ μέτρα δημοσιονομικά τότε θα πάρουμε και ένα 1 δισ. μέτρα θετικά που θα επιστρέφουν τα χρήματα στην οικονομία. Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Εμείς θα κάνουμε τα πάντα στην διαπραγμάτευση αλλά δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι το πακέτο. Θα προσπαθήσουμε αυτοί που θα χάσουν να πάρουν κάτι. Ποτέ δεν είπαμε ότι… είμαστε ανοικτοί σε συζητήσεις για αναδιαρθρώσεις. Αν αυτές είναι σωστές ή τις εγκρίνετε θα το κάνουμε σε συζήτηση μετά την αξιολόγηση και θα κάνουμε συγκρίσεις ποιος κερδίζει και ποιος χάνει».

Μιλώντας για το συνολικό πρόγραμμα είπε: «Θα είδατε κι άλλα καλά και κακά νέα. Δεν θέλω να σας στενοχωρώ. Συζητάμε μεγάλο πρόγραμμα για να περιορίσει την λιτότητα που υπήρχε με προγράμματα απασχόλησης. Θα συζητήσουμε – εσείς τα λέτε ιδεολογήματα της Αριστεράς – ότι οι εργαζόμενοι θα κερδίσουν στην ανάκαμψη για παράδειγμα με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Εμείς καταβάλουμε προσπάθεια για να ανατραπεί η εικόνα της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους. Το όλο πακέτο θα έρθει. Νομίζω ότι έχετε καλό περίγραμμα Θα αναστραπεί η γενική εικόνα Το πακέτο θα το δείτε στο τέλος, δεν μπορώ να πω τι θα είναι μέσα στα κουτάκια».

Τέλος απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, τόνισε: «Βάλατε όλα τα αυγά ότι θα πέσει τώρα η κυβέρνηση, ότι δεν θα βγει η διαπραγμάτευση» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.