Η κυβέρνηση εξέδωσε non paper

Μαξίμου: Δεχθήκαμε την προνομοθέτηση μέτρων, επιστρέφουν οι Θεσμοί

20/02/17 • 17:52 | UPD 20/02/17 • 18:02

«Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία».

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το non paper που εξέδωσε η κυβέρνηση αμέσως μετά το τέλος της προπαρασκευαστικής συζήτησης που έγινε μεταξύ της ελληνικής πλευράς και εκπροσώπων των δανειστών στην οποία συμμετείχε τόσο το ελληνικό οικονομικό επιτελείο όσο και εκπρόσωποι των δανειστών όπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Τόμας Βίζερ και ο Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα» ενώ ταυτόχρονα παραδέχεται πως δέχτηκε την προνομοθέτηση μέτρων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup να καθοριστεί η ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, αρχικά των τεχνικών κλιμακίων και έπειτα των επικεφαλής, στην Αθήνα το επόμενο διάστημα. Έτσι σύμφωνα με το KoolNews.gr, αν αυτό συμβεί εγκαίρως, δεν αποκλείεται ως τις 20 Μαρτίου, στο επόμενο Eurogroup, να υπάρχει πλήρης συμφωνία.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

«Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια» σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Το non paper της κυβέρνησης:

Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.

Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.