Μπακογιάννη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: «Να ποινικοποιηθεί το χάσιμο χρόνου στην διαπραγμάτευση»

12/02/17 • 08:00 | UPD 12/02/17 • 08:13

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς σημειώνει ότι δεν βλέπει σταθερές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και ξεκαθαρίζει πως για να ολοκληρωθεί απαιτείται «σοβαρότητα και ευθύνη και όχι καουμποϊλίκια και τσαρλατανισμοί».

Η τομεάρχης Oικονομίας και Aνάπτυξης της Ν.Δ. επαναλαμβάνει ότι θα έπρεπε να έχει ποινικοποιηθεί το χάσιμο χρόνου στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και εκτιμά ότι «η κυβέρνηση με την πρακτική της ενθαρρύνει την άποψη ότι το ευρώ είναι βαρύ νόμισμα για την Ελλάδα». Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι à la carte», στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «το να ζωγραφίζει διαβόλους στον τοίχο δεν τη βοηθάει πια να καλύψει την ανικανότητά της». Η ίδια εκτιμά ότι η μεγάλη δυσαρμονία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με την κοινωνία είναι αυτή που θα οδηγήσει σε εκλογές».

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΝΤ αποτυπώθηκε, για πρώτη φορά γραπτώς, διάσταση μεταξύ των διευθυντικών στελεχών του για το ελληνικό πρόγραμμα. Πόσο σας ανησυχεί αυτό;

Η όλη κατάσταση με ανησυχεί πολύ. Εχουμε ένα ΔΝΤ διχασμένο και μια Ευρώπη επίσης διχασμένη και εν αναμονή εξελίξεων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα ρευστό περιβάλλον, σε έναν κόσμο που αλλάζει. Η επιλογή να παίξουμε «καθυστερήσεις» σε αυτό το περιβάλλον, χωρίς ταυτόχρονα να μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας τις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, έχει μεγεθύνει το πρόβλημα κατά τρόπο άκρως ανησυχητικό και επικίνδυνο. Η καθυστέρηση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, βαραίνουν ακόμη περισσότερο τους Ελληνες πολίτες, των οποίων οι αντοχές έχουν ξεπεραστεί.

 Η κυβέρνηση φέρεται να είναι και «με το θεό και με το διάβολο». Και δεν υποχωρεί στο ΔΝΤ και θα κλείσει την αξιολόγηση. Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει; Πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση;

Εύχομαι και ελπίζω να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση παρά το ότι δεν βλέπω σταθερές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή κατακεραυνώνει τους δανειστές και Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο συμφωνεί μαζί τους και κλείνει την αξιολόγηση. Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε απαιτούνται σοβαρότητα, αξιοπιστία και αίσθημα ευθύνης και όχι καουμποϊλίκια και τσαρλατανισμοί γιατί στο τέλος το «μάρμαρο» το πληρώνουν οι πολίτες.

 Η αλλαγή συσχετισμών στη Γερμανία, όπου φαίνεται ότι ο κ. Σουλτς αυξάνει τα ποσοστά του, δεν διευκολύνει την κυβέρνηση, που αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τον κ. Σόιμπλε;

Ενας από τους μεγαλύτερους μύθους που έχουμε καλλιεργήσει στη χώρα είναι ότι για τη γερμανική πολιτική ευθύνεται ένας άνθρωπος. Δεν έχει γίνει κατανοητό ότι η πολιτική της Γερμανίας καθορίζεται από το κοινοβούλιό της. Φοβάμαι δε ότι η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, μετά τις εκλογές του φθινοπώρου του 2017, θα είναι πιο πιεστική για τη χώρα και τα συμφέροντά μας. Θέλω να τονίσω ότι η κυβέρνηση με την πρακτική της ενθαρρύνει την άποψη ότι το ευρώ είναι βαρύ νόμισμα για την Ελλάδα. Γι’ αυτό κουραστικά επαναλαμβάνω ότι θα έπρεπε να έχει ποινικοποιηθεί το χάσιμο χρόνου στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής