Νέα «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης, με αποδοχή αυξημένων εγγυήσεων μετά το 2018

18/01/17 • 11:02 | UPD 18/01/17 • 11:02

Νιώθοντας την… καυτή ανάσα του πλήρους αδιεξόδου να έχει κατοικοεδρεύσει για τα καλά στο μοτίβο της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων φαίνεται διατεθειμένη να τα… παίξει όλα για όλα στο σκληρό πόκερ Αθήνας-θεσμών, προκειμένου να πάρει πράσινο φως η περιλάλητη συμφωνία, η οποία και θα κρατήσει εν ζωή τα κυβερνητικά αφηγήματα της ποσοτικής χαλάρωσης και του χρέους.

Μέσω του εκπροσώπου της, Δημήτρη Τζανακόπουλου, η κυβέρνηση μπορεί να εμμένει, κυρίως για επικοινωνιακή κατανάλωση, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη νομοθέτηση νέων μέτρων, ωστόσο, υπό την ασφυκτική πίεση των χρονοδιαγραμμάτων που έρχονται και περνούν χωρίς απτό αποτέλεσμα, φέρνει στο προσκήνιο ζήτημα αποδοχής του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων για μετά το 2018, θέτοντας, βέβαια, συγκεκριμένους αστερίσκους και σε αυτή την κυβίστηση. Δηλαδή, να συμφωνηθούν και τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018, που σχετίζεται με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ωστόσο, το… πικρό για την κυβέρνηση διά ταύτα παραμένει. Ακόμα κι αν έχει ξεκινήσει (παρά τις αντίθετες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) το ξήλωμα του πουλόβερ για το αφορολόγητο και την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, οι δανειστές επιμένουν στη γραμμή της… εδώ και τώρα νομοθέτησης νέων μέτρων και η συμφωνία παραμένει στον αέρα, όσο κι αν το Μαξίμου προσπαθεί να δώσει εικόνα… μετακίνησης από άλλοτε κόκκινες γραμμές.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τις υποχωρήσεις που ήταν αναγκαίο να κάνει για να βρεθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Η κύρια ύλη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές που υπήρχαν στην αρχή των διαπραγματεύσεων. Από εκεί και πέρα μένουν κάποια μικροζητήματα ανοιχτά. Ο λόγος που δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη είναι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Εχουμε πει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχθούμε νομοθέτηση νέων μέτρων.

Ωστόσο, εάν όλα τα υπόλοιπα συμφωνηθούν, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018 και το μόνο που μένει είναι μία αυξημένη εγγύηση προς το ΔΝΤ για την επίτευξη των στόχων, τότε εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε ενδεχομένως σε μία συζήτηση για αυτόν τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων. Αυτή είναι η δική μας υποχώρηση ώστε να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας για την υπέρβαση των διαφωνιών μεταξύ των θεσμών», υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, από το βήμα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στην Ηρώδου Αττικού, αποβλέποντας στην ευχετική των πραγμάτων εξέλιξη, αλλά και στο… καλό για την Αθήνα σενάριο, ευελπιστούν πως στις 26 Ιανουαρίου και στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα υπάρξει σήμα ξεπαγώματος της διαπραγμάτευσης, με τη μέγιστη κυβερνητική προσδοκία να κάνει λόγο για τελική συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Με τις εκλογές στην Ολλανδία να αποτελούν, παράλληλα, σημείο-αιχμή, το μεγάλο αγκάθι σχετίζεται με τις πληρωμές ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων του Ιουλίου.

Εάν δεν υπάρξει, μάλιστα, λευκός καπνός μέχρι εκείνο το διάστημα, τότε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών θα απέχει ένα βήμα από την πραγματοποίησή του.

Συνεχίζοντας τα… μικροκομματικά της παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και επιχειρεί να… εγκλωβίσει στην όλη συζήτηση το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τζανακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για νέα αλλαγή στον εκλογικό νόμο προκειμένου να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από τις επόμενες ανέφερε πως στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όταν δόθηκε η ευκαιρία, επέλεξε αντί να δημιουργήσει πολιτικό χώρο και ρόλο να παίξει τελικά τον «ρόλο του υποστηρικτή» της ΝΔ. «Εάν το ΠΑΣΟΚ κάνει την αυτοκριτική του και καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε», πρόσθεσε, με τη Χαριλάου Τρικούπη να βγάζει κόκκινη κάρτα στις όποιες επιδιώξεις της κυβέρνησης.

«Για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γαντζωθεί στην καρέκλα της εξουσίας. Στην προσπάθειά τους αυτή ως γνωστόν δεν διστάζουν να καταφύγουν σε κουτοπονηριές και επικοινωνιακά τρικ. Δυστυχώς όμως για αυτούς το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτά τα παιγνίδια. Είναι απορίας άξιον που δεν το έχουν χωνέψει ακόμη. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά», τόνισε η Χαριλάου Τρικούπη.

Διαβάστε επίσης: 

Μειώσεις συντάξεων, νέους φόρους και αύξηση του ΦΠΑ φέρνει ο «κόφτης» για μετά το 2018

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου