Στα… σκαριά νέο κόμμα, στον ενδιάμεσο χώρο

31/12/16 • 15:44 | UPD 31/12/16 • 15:44

Αλλάζουν τα δεδομένα στον ενδιάμεσο χώρο μετά την απόφαση τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, της Αννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Φλωρίδη, να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα ερήμην της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ+ΔΗΜ.ΑΡ.+άλλες κινήσεις της Κεντροαριστεράς) και, πιθανότατα, σε συνεργασία με το Ποτάμι, του οποίου η ηγεσία φαίνεται πως βλέπει θετικά το εγχείρημα.

Στις διεργασίες πρωταγωνιστούν οι Γ. Δατσέρης και Γ. Μεϊμάρογλου που μετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου για τις προοδευτικές συνεργασίες (από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού αντίστοιχα), ενώ το ιδρυτικό συνέδριο προγραμματίζεται για την άνοιξη, αφού πραγματοποιηθούν πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια για να μεταφερθεί το μήνυμα της κυοφορούμενης πρωτοβουλίας.

Εχουν ήδη μαζευτεί γύρω στις 150 υπογραφές απ’ όλη την Ελλάδα προσώπων που έχουν αναφορά στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και η πρόθεση είναι να αναπτυχθεί κοινωνική δυναμική τέτοια που να υποχρεώσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να ακολουθήσει χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση τη διατήρηση της αυτοτέλειας των κομμάτων.

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας υποστηρίζουν ότι υπάρχει ισχυρό συλλογικό αίτημα για ένα νέο κόμμα του προοδευτικού κέντρου που μπορεί να γίνει ο ένας από τους δύο μεγάλους πόλους του πολιτικού συστήματος. Η αντίθετη άποψη είναι ότι πρόκειται για άθροισμα προσωπικών φιλοδοξιών που καλύπτονται κάτω από την επαγγελία της συμμετοχής των πολιτών και ότι για αυτόν το λόγο τίποτα σημαντικό δεν πρόκειται να προκύψει.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής