Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ Η... ΒΕΝΤΑΛΙΑ ΤΗΣ «ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑΣ»

Στην κυβέρνηση ξορκίζουν… τις κάλπες αλλά «μυρίζει» εκλογές

31/12/16 • 07:07 | UPD 31/12/16 • 07:07

Θα συμπληρώνονται ακριβώς δύο χρόνια και μία μέρα κυβέρνησης Τσίπρα όταν θα ριφθεί ο κύβος.

Στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα πατηθεί το κουμπί, είτε για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είτε για παράταση της εκκρεμότητας με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την πολιτική σταθερότητα.

Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup στις 12 Ιανουαρίου, όπου αναμένονται αποφάσεις σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, τα οποία πάγωσαν μετά την παροχή επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και μετά ξεπάγωσαν χωρίς ακόμη το ξεπάγωμα να έχει αποκτήσει τυπική μορφή.

Θα έχει προηγηθεί επίσης κάτι πιο σημαντικό, η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται να είναι καταπέλτης και να αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα συνδεθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από μειώσεις μισθών, συντάξεων και του αφορολογήτου, όπως επίσης από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να εξισορροπηθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το κούρεμα που δεν θα γίνει στο χρέος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι όλα θα πάνε καλά, προετοιμάζονται όμως και για το ενδεχόμενο να μην πάνε.

Περιοδείες κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην επικράτεια, εγκαίνια δρόμων και επισκέψεις του πρωθυπουργού στην περιφέρεια, μαζί με τις παροχές που έγιναν και εκείνες που ανακοινώνονται για τη συνέχεια, συνθέτουν προεκλογικό σκηνικό, παρόλο που όλοι στην κυβέρνηση ξορκίζουν τις κάλπες.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

aspanou@etypos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής