ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Μητσοτάκης: Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο κόσμος τρώει σανό

30/12/16 • 08:42 | UPD 30/12/16 • 08:42

Κατάπτυστη χαρακτήρισε την επιστολή Τσακαλώτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρώντας στα ύψη την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε νέα πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι η πραγματική πρόθεσή του είναι να υπογράψει ό,τι του ζητήσουν οι δανειστές και τον κατηγόρησε για παιχνίδι διγλωσσίας.

«Στέλνει επιστολές μετάνοιας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό σηκώνει το μπαϊράκι της αντίστασης. Εχουν την αίσθηση ότι οι πολίτες τρώνε σανό. Δεν τρώνε σανό. Καταλαβαίνουν ότι άλλα λέει στο εξωτερικό και στο εσωτερικό το παίζει περήφανος επαναστάτης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha.

Σχετικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που προαναγγέλλουν νέες παροχές κάνοντας λόγο για «δότη» αντί «κόφτη», ο πρόεδρος της ΝΔ συνέστησε «αυτοσυγκράτηση στην κυβερνητική προπαγάνδα», σημειώνοντας ότι πρέπει να διαβαστεί η επιστολή Τσακαλώτου που λέει ότι ο «κόφτης» θα εφαρμοστεί στις συντάξεις ενώ για τις προοπτικές εξόδου της χώρας στις αγορές υπογράμμισε ότι για να βγει η χώρα στις αγορές πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση και εκτίμησε πως «όταν και εφόσον κλείσει, θα κλείσει με αυξημένο κόστος».

«Η έξοδος της χώρας στις αγορές θα ήταν ευπρόσδεκτο γεγονός αλλά φοβάμαι ότι με την πολιτική που ακολουθεί θα έχει μεγάλες δυσκολίες να επιτύχει και αυτό τον στόχο», πρόσθεσε. Σημείωσε πάντως ότι «στην καλύτερη περίπτωση κάποια στιγμή μέσα στο 2017, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της κυβέρνησης, θα βρεθούμε εκεί που ήμασταν στα τέλη του 2014».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «έχει καταδικάσει τη χώρα σε παρατεταμένη λιτότητα», ενώ χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να καταλάβει ο κ. Τσακαλώτος ότι είναι υπουργός, έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρέος του είναι να ανατάξει την οικονομία: «Δεν ξέρει πώς θα το κάνει και γι’ αυτό αναλώνεται σε επιχειρήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα», σημείωσε. προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση αυτή έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών και το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι περισσότερο επιβεβλημένο από ποτέ».

Μιλώντας για τη στάση του κόμματός του σε σχέση με το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους σημείωσε ότι «υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για να μοιραστεί η υπέρβαση του πλεονάσματος, σε συνεννόηση με τους δανειστές, η οποία δεν ακολουθήθηκε γι’ αυτό και εκτέθηκε η χώρα ανεπανόρθωτα». Τόνισε επίσης ότι τα χρήματα πρέπει να πηγαίνουν στους πραγματικά πιο αδύναμους, στους χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια, στους μακροχρόνια άνεργους και να μη δίδονται με κριτήρια δημοσκοπικά. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική και στους δανειστές για την αποδοχή του λανθασμένου μείγματος, σημειώνοντας ότι ευθύνες βαραίνουν και αυτούς, οι οποίοι έχουν κάποιες φορές παράλογες απαιτήσεις υπογράμμισε όμως την ανάγκη να εφαρμόσει η ίδια η χώρα ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται στο δημόσιο, καταγγέλλοντας ότι το κυβερνών κόμμα κάνει ό,τι μπορεί για να διογκώσει το κράτος και προσλαμβάνει συμβασιούχους με σκοπό να τους κάνει μόνιμους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσεκτικά και μεθοδικά χτίζει ένα νέο μεγάλο και κομματικό κράτος», υπογράμμισε, προειδοποιώντας ότι «δεν πρόκειται ως πρωθυπουργός να ανεχτώ τη διαιώνιση του πελατειακού κράτους και δεν πρόκειται να βάλω ούτε μία σταγόνα νερό στο κρασί μου σε ό,τι αφορά την αξιοκρατία».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η ΝΔ ως κυβέρνηση θα κάνει εξεταστική επιτροπή για το τι έγινε τους πρώτους μήνες του 2015, τονίζοντας ότι «εκεί έγινε η μεγάλη ζημιά για τη χώρα και τορπιλίστηκε η προσπάθεια ανάπτυξης που είχε γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις»: «Δεν θα υποβαθμίσουμε τον πολιτικό διάλογο σε επίπεδο λασπομαχίας», σημείωσε, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι δίχασε και εξακολουθεί να διχάζει την κοινωνία. Απέναντι σε αυτό εμείς θα αντιτάξουμε «λόγο εθνικής συστράτευσης», διαβεβαίωσε.