Τζανακόπουλος: Δεν μπορεί να καθυστερεί το ΔΝΤ την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος

28/12/16 • 18:47 | UPD 28/12/16 • 18:48

Ιδιαίτερα αισιόδοξος θα επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην επίσκεψή του στην Κόρινθο. Μάλιστα υπογράμμισε ότι »δεν μπορεί να καθυστερεί το ΔΝΤ την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος για δικά του εσωτερικά ζητήματα».

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα κάνουμε δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές και θα προετοιμαστούμε για την τελική ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Σ’ αυτή τη φάση συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, με σύνεση και αποφασιστικότητα, για να υπερασπιστούμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στον μεγάλο αγώνα που δίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το εάν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οφείλονται και στην επιθυμία του ΔΝΤ να ενημερώσει τη νέα πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, όπως έχει γραφεί στον γερμανικό Τύπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «το ζήτημα για το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι τεχνικό και δεν αφορά διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων. Ο λόγος που καθυστερεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι οι υπερβολικές, παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη λήψη νέων μέτρων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε:

«Έχει γίνει σαφές, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, από τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση, ότι αυτή η απαίτηση του ΔΝΤ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Από κει και πέρα, το ζήτημα είναι να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και χωρίς τη λήψη νέων μέτρων για το 2018. Θεωρώ ότι, όπως τα καταφέραμε την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης να βρούμε μια χρυσή τομή, ένα σημείο ισορροπίας και συμβιβασμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, έτσι θα κλείσουμε και αυτή την αξιολόγηση χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων».

Αιχμηρός εμφανίστηκε ο κ. Τζανακόπουλος σε σχέση με την διάθεση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: «Δεν ήθελα να σχολιάσω ζητήματα που αφορούν τα εσωτερικά του ΔΝΤ, αλλά και το Ταμείο πρέπει να καταλάβει, ότι δεν μπορεί να καθυστερεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ελληνικού προγράμματος, για λόγους που αφορούν τους εσωτερικούς συσχετισμούς και τη σχέση της Διοίκησης του Ταμείου με την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε την διαβεβαίωση ότι ο δημοσιονομικός κόφτης δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, ούτε το 2016, ούτε το 2017, ούτε το 2018, με δεδομένο, όπως είπε, ότι με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις αποδόσεις των εσόδων, «οι στόχοι μπορούν να καλυφθούν και να έχουμε ένα όσο το δυνατόν συντομότερο τέλος των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να έχουμε μπροστά μας ένα καθαρό διάδρομο ο οποίος θα βοηθήσει στην εμπέδωση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία.

Άσκησε τέλος έντονη κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι ενώ στην αρχή συμφώνησε με την παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους, όταν υπήρξαν αντιδράσεις από ακραίους κύκλους των δανειστών, έσπευσε να αλλάξει την αρχική της απόφαση και να υπερασπιστεί αυτούς τους κύκλους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέτει σε δοκιμασία τη σχέση με τους δανειστές. «Η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία νέα δέσμευση σε σχέση με εκείνη που είχε αναλάβει το καλοκαίρι του 2015», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Copy link
Powered by Social Snap