Επίθεση Βρούτση σε ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου: Είναι άδικο και μόνο μια κυβέρνηση ΝΔ θα το αλλάξει

28/12/16 • 13:51 | UPD 28/12/16 • 13:58

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις μειώσεις συντάξεων εξαπολύει ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Βρούτσης υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν επανέφερε την 13η σύνταξη αλλά προχώρησε σε 13 μειώσεις, χρησιμοποιώντας το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου ως μέσο για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων».

«Στη συνέχεια, με το νόμο 4387/2016, υιοθέτησε ένα νέο μοντέλο για τον υπολογισμό των συντάξεων, στο οποίο ενσωματώθηκαν η ιδεοληψία και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας ουσιαστικά το ασφαλιστικό, σε προνοιακό σύστημα», συνεχίζει ο κ. Βρούτσης και τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει συνταξιούχους δύο ταχυτήτων: «Με την εφαρμογή του νέου νόμου ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις, που ξεκίνησε στις 12.5.2016, όλες οι νέες συντάξεις, που θα εκδοθούν από τότε και μετά, θα είναι μεσοσταθμικά κατά 25% μικρότερες από ό,τι ίσχυε μέχρι τότε. Ουσιαστικά δημιουργεί συνταξιούχους δυο ταχυτήτων, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει τις μεγαλύτερες μειώσεις που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην απονομή των συντάξεων».

Ο βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει πως «με την έκδοση της υπουργικής εγκυκλίου επιβεβαιώνεται ότι εφεξής συντάξεις στα 1.000 ευρώ θα είναι πλέον σπάνιες. Εκτός από τις μειώσεις των συντελεστών αναπλήρωσης, η εγκύκλιος αποκαλύπτει και έναν επιπλέον κρυμμένο “κόφτη”: Τον μηχανισμό προσαρμογής των αποδοχών με βάση την ετήσια μεταβολή των μισθών που ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ».

»Πρόκειται για μηχανισμό, που – με βάση τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ – θα επιφέρει μια οριζόντια περικοπή της τάξης του 10% στο ανταποδοτικό τμήμα των συντάξεων».

Κάνει λόγο για αδικίες που δημιουργεί το νέο ασφαλιστικό ενώ αναφέρεται και στις εξοντωτικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι: «Το νέο ασφαλιστικό σύστημα ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώνει αδικίες και αντι-ασφαλιστικές αρχές, διαμέσου των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, με αποτέλεσμα να αυτοϋπονομεύεται. Επιπλέον, δημιουργεί αντικίνητρα στον ασφαλισμένο για την παραμονή του στην εργασία μετά το 25ο έτος».

»Οι εξοντωτικές εισφορές που επιβάλλονται και η μετατροπή του συστήματος από ασφαλιστικό σε προνοιακό, δημιουργούν τεράστιες ανισότητες και αδικίες, με αποτέλεσμα να αποτελούν ισχυρά κίνητρα για φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία. Γεγονός με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα των Ταμείων και κατ’ επέκταση του Κράτους».

Εν κατακλείδι, ο κ. Βρούτσης τονίζει την επιτακτική ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού:

«Είναι επιτακτική ανάγκη η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων για να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε, επιτέλους, από τον φαύλο κύκλο των μειώσεων στις συντάξεις».

»Αυτήν την πολιτική μόνο μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να υλοποιήσει».