ΝΔ: Εξευτελιστική τα για τους πολίτες και τη χώρα η επιστολή Τσακαλώτου

28/12/16 • 08:33 | UPD 28/12/16 • 08:33

Επιστολή μετάνοιας και υποτέλειας χαρακτηρίζουν στη Νέα Δημοκρατία το κείμενο που έστειλε στους θεσμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίησή του. Στην οδό Πειραιώς κάνουν λόγο για ταπεινωτική επιστολή που εξευτελίζει τους πολίτες και τη χώρα η οποία και επιβεβαιώνει, όπως επισημαίνουν, ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος σύμμαχος των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών, καθώς δέχεται να εγκλωβίσει τη χώρα σε αέναη λιτότητα, με αντάλλαγμα την παραμονή του στην καρέκλα της εξουσίας.

Πηγές της Ν.Δ. υπογραμμίζουν ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών με την επιστολή αυτή ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, απολογούνται, εκλιπαρώντας για την επιείκεια των δανειστών, γιατί δεν έκαναν ξεκάθαρο στους πολίτες και στους δανειστές ότι το βοήθημα στους συνταξιούχους ήταν εφάπαξ και δεν έχει καμία σχέση με 13η σύνταξη. «Δεσμεύονται, μάλιστα, ότι ανάλογο βοήθημα δεν πρόκειται να ξαναδοθεί στο μέλλον. Και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία της φύσης του βοηθήματος, θα συνεχίσουν, δημόσια, να τονίζουν ότι ήταν εφάπαξ. Εχουν απολέσει κάθε αξιοπιστία, ώστε δεν αρκεί πλέον που το είπαν, ούτε που το έγραψαν στην επιστολή τους ότι είναι εφάπαξ βοήθημα και όχι 13η σύνταξη, αλλά η δημόσια διαπόμπευσή τους θα συνεχίσει και στο μέλλον!» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Στη Ν.Δ. επισημαίνουν ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος επαναβεβαιώνουν ότι η αναστολή της κατάργησης της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά που αντιμετωπίζουν τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές είναι προσωρινή, μόνο για το 2017. Πολύ περισσότερο, δεσμεύονται ότι η σχετική απώλεια εσόδων θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από άλλες πηγές του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017. Δηλαδή, από την υπερ-φορολόγηση και τη στάση πληρωμών: «Με άλλα λόγια, κατά την οικεία στον κ. Τσακαλώτο αγγλοσαξονική ρήση, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ‘‘κλέβει’’ μόνιμα τον Πέτρο, για να ‘‘πληρώσει’’ προσωρινά την ασπιρίνη στον Παύλο!».

Το τρίτο σημείο που εντοπίζουν στη Ν.Δ. είναι η δέσμευση για πλήρη τήρηση

των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια (πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα) όπου οι κ.κ. Τσίπρας-Τσακαλώτος επαναλαμβάνουν ότι θα ενεργοποιήσουν το δημοσιονομικό «κόφτη», περικόπτοντας τις συντάξεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 2016. Σημειώνουν ακόμη ότι ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύονται ότι, αν υπάρξει στο μέλλον ξανά υπέρβαση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, το υπερβάλλον ποσό θα διατεθεί για την ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή και για τη μείωση του φορολογικού βάρους στην οικονομία και, εναλλακτικά, για την αποκατάσταση των ρευστών διαθεσίμων και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Αποδέχονται ότι οι δηλώσεις του Eurogroup, στις 25 Μαΐου 2016 και στις 5 Δεκεμβρίου 2016, ακολουθούν πιστά τις μνημονικακές δεσμεύσεις που έχουν οι ίδιοι αναλάβει. Δηλαδή, δεσμεύονται για τη λήψη νέων μέτρων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, όπως ρητά αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο της δήλωσης του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Μέτρα που η ίδια η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκη, υπολογίζει στα 700.000.000 ευρώ…», τονίζουν στελέχη της Ν.Δ.: « Τέλος, σε αυτήν την ταπεινωτική επιστολή, οι κ. Τσακαλώτος και Τσίπρας επαναλαμβάνουν, πέντε φορές (!!!), ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, τόσο στην ουσία όσο και ως προς τη διαδικασία, σε συνεννόηση μαζί τους».

«Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας: «Θα ήταν δικό τους πρόβλημα, αλλά, δυστυχώς, είναι ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός της χώρας. Ολοι τώρα καταλαβαίνουν γιατί έκρυβαν την επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, μετά την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, και αφού είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ.
Σε αυτήν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ – βοήθημα στους συνταξιούχους. Και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα. Επαναλαμβάνουν πέντε φορές ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις. Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου