Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση

ΝΔ: Η επιστολή Τσακαλώτου εξευτελίζει τη χώρα και τους πολίτες

27/12/16 • 18:39 | UPD 27/12/16 • 18:39

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο με αφορμή την επιστολή προς τους επικεφαλής του Eurogroup και του ESM εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία.

Μέσω ενημερωτικού σημειώματος στελέχη του κόμματος κάνουν πέντε επισημάνσεις και χαρακτηρίζουν την επιστολή ως ταπεινωτική, που εξευτελίζει τους πολίτες και τη χώρα.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών σύρθηκε σήμερα να δώσει στη δημοσιότητα την «περιβόητη επιστολή», την οποία πλέον, όλοι αντιλαμβάνονται γιατί δεν έδινε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
Όπως σημειώνεται, «σ’ αυτήν την ταπεινωτική επιστολή, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας:

1ον: Ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους. Απολογούνται, εκλιπαρώντας για την επιείκεια των δανειστών, γιατί δεν έκαναν ξεκάθαρο στους πολίτες και στους δανειστές ότι το βοήθημα στους συνταξιούχους ήταν εφάπαξ και δεν έχει καμία σχέση με 13η σύνταξη. Δεσμεύονται, μάλιστα, ότι ανάλογο βοήθημα δεν πρόκειται να ξαναδοθεί στο μέλλον. Και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία της φύσης του βοηθήματος, θα συνεχίσουν, δημόσια, να τονίζουν ότι ήταν εφάπαξ. Έχουν απωλέσει κάθε αξιοπιστία ώστε δεν αρκεί πλέον που το είπαν, ούτε που το έγραψαν στην επιστολή τους ότι είναι εφάπαξ βοήθημα και όχι 13η σύνταξη, αλλά η δημόσια διαπόμπευσή τους θα συνεχίσει και στο μέλλον!

2ον: Επαναβεβαιώνουν ότι η αναστολή της κατάργησης της έκπτωσης 30% του Φ.Π.Α. σε ορισμένα νησιά που αντιμετωπίζουν τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, είναι προσωρινή, μόνο για το 2017. Πολύ περισσότερο, δεσμεύονται ότι η σχετική απώλεια εσόδων θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από άλλες πηγές του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017. Δηλαδή, από την υπερφορολόγηση και την στάση πληρωμών. Με άλλα λόγια, κατά την οικεία στον κ. Τσακαλώτο αγγλοσαξωνική ρήση, η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι «κλέβει» μόνιμα τον Πέτρο, για να «πληρώσει» προσωρινά την ασπιρίνη στον Παύλο!

3ον: Δεσμεύονται «πλήρως» για τήρηση των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια (πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, 1,75% και 3,5% του Α.Ε.Π. για τα έτη 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα). Επαναλαμβάνουν ότι θα ενεργοποιήσουν τον δημοσιονομικό «κόφτη», περικόπτοντας τις συντάξεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 2016. Δηλαδή, ακόμη και αυτό το βοήθημα που έδωσαν στους συνταξιούχους προσωρινά, θα το ξαναπάρουν πίσω από τους ίδιους μόνιμα!

4ον: Δεσμεύονται ότι, αν υπάρξει στο μέλλον ξανά υπέρβαση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, το υπερβάλλον ποσό θα διατεθεί για την ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή / και για τη μείωση του φορολογικού βάρους στην οικονομία και, ενναλακτικά, για την αποκατάσταση των ρευστών διαθεσίμων και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δηλαδή, για να χρηματοδοτηθεί, με καθυστέρηση δύο ετών, μια δράση που προσφέρει γνήσιο, στοχευμένο, δίχτυ κοινωνικής προστασίας στους πλέον αδύναμους από τους συμπολίτες μας, για να αποκατασταθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που κατασπατάλησε η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «σκουπίζοντας» τα αποθεματικά και τις καταθέσεις τους, καθώς και για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, οι οποίες τον Οκτώβριο του 2016 ξεπερνούσαν τα 6,3 δις ευρώ!

5ον: Αποδέχονται ότι οι δηλώσεις του Eurogroup, στις 25 Μαΐου 2016 και στις 5 Δεκεμβρίου 2016, ακολουθούν πιστά τις μνημονικακές δεσμεύσεις που έχουν οι ίδιοι αναλάβει. Δηλαδή, δεσμεύονται για τη λήψη νέων μέτρων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, όπως ρητά αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο της δήλωσης του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Μέτρα που η ίδια η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη, υπολογίζει στα 700.000.000 ευρώ…

Το σημείωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει με την επισήμανση ότι στην επιστολή ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός «επαναλαμβάνουν, πέντε φορές ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, τόσο στην ουσία όσο και ως προς τη διαδικασία, σε συνεννόηση μαζί τους. Ο ορισμός της υποτέλειας και του εξευτελισμού. Πρόκειται, λοιπόν, για μια επιστολή χωρίς προηγούμενο. Μια ταπεινωτική επιστολή για όλους τους Έλληνες και τη χώρα. Μια επιστολή μετάνοιας και υποτέλειας. Αλλά και μια επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος σύμμαχος των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών. Δέχεται να εγκλωβίσει τη χώρα σε αέναη λιτότητα, με αντάλλαγμα την παραμονή του στην καρέκλα της εξουσίας. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο για τους πολίτες και την πατρίδα».

Κικίλιας: Επιστολή μετάνοιας, υποτέλειας και παραδοχής

Νωρίτερα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας σε δήλωσή του είχε χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου ο κ. Κικίλιας τονίζει ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει πέντε φορές ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις. Επίσης κάνει λόγο για «επιστολή μετάνοιας, υποτέλειας και παραδοχής» και ζητά από τον πρωθυπουργό να φύγει όσο γίνεται πιο γρήγορα από την εξουσία.

Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

«Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας.

Θα ήταν δικό τους πρόβλημα, αλλά, δυστυχώς, είναι ο Υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός της χώρας.

Όλοι τώρα καταλαβαίνουν γιατί έκρυβαν την επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, μετά από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας και αφού είχε διαρρεύσει στα Μ.Μ.Ε.

Σε αυτήν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ – βοήθημα στους συνταξιούχους.

Και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα.

Επαναλαμβάνουν πέντε φορές, ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις.

Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής.

Αλλά και επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι τελικά ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων κύκλων των δανειστών, εγκλωβίζοντας τη χώρα σε συνεχιζόμενη λιτότητα με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία.

Είναι υπόλογος στα μάτια των δοκιμαζόμενων Ελλήνων.

Όσο γρηγορότερα φύγει τόσο καλύτερο για τη χώρα».