Χρονιά καταποντισμού για τον Τσίπρα

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τον απολογισμό των δημοσκοπήσεων του 2016

25/12/16 • 08:20 | UPD 25/12/16 • 10:32

Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας στο πεδίο των δημοσκοπήσεων μέσα σε ένα χρόνο.

Από τον Ιανουάριο, που ανέλαβε τα ηνία της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άρχισε η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ -στην πρόθεση ψήφου- με τη διαφορά να λαμβάνει διψήφια ποσοστά στη «δύση» του 2016. Η «ψαλίδα» από τα όρια του στατιστικού λάθους στις αρχές του 2016 ξεπέρασε τις 16 μονάδες τον Δεκέμβριο!

Ενας χρόνος ήταν αρκετός για να παρουσιάσουν τα ποσοστά της κυβέρνησης κατάρρευση στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, ενώ είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στη δεύτερη θέση εν ενεργεία πρωθυπουργός και στην κορυφή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο ερώτημα της καταλληλότητας πρωθυπουργού.

Πλέον ο δρόμος είναι στρωμένος με… αγκάθια για τον Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, καθώς, εκτός από το «ξεχείλωμα» που παρατηρείται στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των δύο κομμάτων, όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών δείχνουν ότι οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, στην πλειοψηφία τους έχουν διαγράψει το κόμμα της Κουμουνδούρου ως πιθανή επιλογή στις επόμενες κάλπες.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η βασική αιτία της ελεύθερης πτώσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι η αποσυσπείρωση που εμφανίζει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και, δεύτερον, η άνοδος των ποσοστών της Ν.Δ.

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει εξαιρετικά υψηλή συσπείρωση που αγγίζει το 90%, ενώ «εισπράττει» σταθερά πάνω από 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η θεωρία στην οποία ελπίζει το Μαξίμου ότι θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αναποφάσιστων -καθώς 2 στους 3 προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ- δεν ισχύει, καθώς όλα τα ποιοτικά στοιχεία συνηγορούν στην άποψη ότι δεν υπάρχει καμία τάση επιστροφής των πρώην ψηφοφόρων στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι γέφυρες επικοινωνίας έχουν κοπεί», λένε χαρακτηριστικά, ενώ οι ίδιες πηγές βλέπουν, από τις απαντήσεις στα ποιοτικά ερωτήματα, ότι η Ν.Δ. θα αυξήσει περισσότερο το ποσοστό της, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές πέτυχε τη νίκη με την ψήφο περιστασιακών ψηφοφόρων.

Ο «απολογισμός» στον κόσμο των δημοσκοπήσεων για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του στη διάρκεια του 2016 είναι τραγικός, καθώς η «ψαλίδα» ήταν περίπου στο 3% στις αρχές του Ιανουαρίου και σήμερα βρίσκεται στο 16,5%.

Ανάλογη είναι η εικόνα στην καταλληλότητα πρωθυπουργού, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει κεφάλι και προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός πρωτόγνωρο για τα δημοσκοπικά δεδομένα όπως αναφέρουν οι εκλογικοί αναλυτές. Προσθέτουν ακόμη ότι η ανατροπή στην καταλληλότητα υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καθίζηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις θετικές γνώμες που εισπράττει όσο περνά ο καιρός τόσο η Ν.Δ. όσο και ο πρόεδρος του κόμματος, δύο χρόνια μετά τις εθνικές εκλογές που έδωσαν τη νίκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Στο κλίμα αυτό, πολιτικοί αναλυτές εντάσσουν τις περιοδείες που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός με στόχο να συγκρατήσει νέες διαρροές αλλά και σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του. Οι ειδικοί, πάντως, εκτιμούν ότι το στοίχημα αυτό δεν μπορεί να το κερδίσει ο πρωθυπουργός, καθώς, έπειτα από δύο χρόνια στην εξουσία, οι πολίτες έχουν κατασταλάξει τουλάχιστον για ένα πράγμα αφού εξαντλήθηκε η περίοδος «χάριτος»: ότι δεν γυρίζουν πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ (kkatsavou@e-typos.com)

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής