Θεοδωρικάκος: Ο Τσίπρας έχει γίνει συνώνυμο των ψεμάτων και της αποτυχίας

24/12/16 • 21:15 | UPD 24/12/16 • 21:15

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει προοπτική στους ξεχασμένους, στους άνεργους, στους εξαπατημένους Ελληνες» τονίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο συντονιστής του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας της Ν.Δ., που έχει διαγράψει μια πολύ επιτυχημένη πορεία ως πολιτικός ερευνητής και αναλυτής, εκτιμά ότι στην πραγματικότητα έχει ξεκινήσει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, «που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει», τονίζοντας ωστόσο ότι «από τις εκλογές θα προκύψει σταθερότητα».

Ο Ιανουάριος είναι μήνας επετείων για Τσίπρα και Μητσοτάκη. Ποιες είναι οι συγκρίσεις και η αποτίμηση που κάνετε;

Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνονται δύο χρόνια πρωθυπουργίας Τσίπρα και ένας χρόνος προεδρίας Μητσοτάκη στη Ν.Δ. Οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές. Ο κ. Τσίπρας έχει γίνει συνώνυμο των ψεμάτων, της απογοήτευσης, της αποτυχίας, της τεράστιας ζημιάς στη χώρα και στην κοινωνία και του διχασμού. Τη διετία Τσίπρα μεγάλωσαν οι ανισότητες και η κοινωνική αδικία. Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει αξιοπιστία, σοβαρότητα, ρεαλιστική ελπίδα και προοπτική για όλους. Ενώνει τους Ελληνες και είναι εκείνος που μπορεί να φέρει δουλειές στη χώρα. Δουλειές, δουλειές, δουλειές… για τους πολλούς.

Τι περιμένετε για το 2017;

Το 2017 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Εχουμε ανηφόρα μπροστά μας. Η κοινωνία είναι σε βαθιά απογοήτευση, κουρασμένη, ακόμη και σε κατάθλιψη. Ενας αξιοπρεπής λαός είναι στα πατώματα και σε απόγνωση. Ο χρόνος λιγοστεύει κι αυτή η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τα λάθη της. Τα επαναλαμβάνει. Εχει συμφωνήσει στα πιο σκληρά μέτρα αλλά δεν τολμά να το παραδεχθεί.

Τι εννοείτε;

Εχει αποδεχθεί τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που είναι άπιαστα και απαιτούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Εχει συμφωνήσει στο κόψιμο της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Αυτά δεν θέλουν να τα πουν γιατί καταλαβαίνουν ότι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής της κοινωνίας. Γι’ αυτό παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται, αλλά όλοι ξέρουν ότι μετά από αυτό έρχονται τα χειρότερα. Επανάληψη του ίδιου έργου με το καλοκαίρι του 2015 και την άνοιξη του 2016.

Πιστεύετε ότι θα γίνουν εκλογές;

Ο κ. Τσίπρας θέλει να κρατηθεί στην εξουσία όσο μπορεί περισσότερο. Το λέει: Ούτε μια μέρα εξουσίας λιγότερο. Αλλά είναι τέτοια η απομόνωσή του από την κοινωνία, που δεν πρόκειται να αντέξει. Είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί τα πάντα, αλλά έρχεται κάποια στιγμή που η κοινωνία επιβάλλει άλλες λύσεις. Στην πραγματικότητα ξεκίνησε μια προεκλογική περίοδος που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Το πιθανότερο είναι ότι θα είναι παρατεταμένη.

Πολλοί λένε ότι από τις εκλογές δεν θα προκύψει κυβέρνηση και θα επέλθει αστάθεια…

Αστάθεια είναι αυτό που υπάρχει σήμερα. Οι Ελληνες δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Η κυβέρνηση τη μια μέρα παριστάνει το σκληρό στους δανειστές και στο τέλος κάνει ό,τι της πουν. Ενώ από τις εκλογές θα προκύψει σταθερότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σχηματίσει μια ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.

Η Ν.Δ. είναι έτοιμη;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος και αποφασισμένος. Εχει την κατάλληλη γνώση, δουλεύει μεθοδικά, με σχέδιο. Είναι αφοσιωμένος στο στόχο της ανασυγκρότησης της χώρας και στην ενότητα του λαού μας. Αναζητά τους καλύτερους που θα αναλάβουν δίπλα του την πολύ δύσκολη αποστολή. Δίνει ευκαιρίες με αξιολογικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η Ελλάδα μοιάζει με χτυπημένο πλοίο στην τέλεια καταιγίδα. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν και άλλες προϋποθέσεις.

Αρκεί η αλλαγή κυβέρνησης για να βγούμε από την καταιγίδα;

Δεν φτάνει η πολιτική αλλαγή. Για την ακρίβεια, η πολιτική αλλαγή πρέπει να γίνει στη βάση της απόφασης του λαού μας να αλλάξει και ο ίδιος ορισμένες νοοτροπίες. Δύο παραδείγματα: Να συνειδητοποιήσουμε ότι για τα προβλήματά μας δεν μας φταίνε κυρίως οι ξένοι αλλά τα δικά μας λάθη. Εμείς, λαός, πολιτικό σύστημα και επιχειρηματική τάξη, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να τα καταφέρουμε. Επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η σύγκρουση με τους εταίρους της χώρας δεν βγάζει πουθενά. Οι εταίροι της Ελλάδας ασφαλώς έχουν κάνει λάθη κι έχουν τις δικές τους ευθύνες, αλλά χρειαζόμαστε τη συνεννόηση μαζί τους και όχι τυφλές συγκρούσεις. Αξιοπρέπεια σήμερα είναι η υπευθυνότητα και η υλοποίηση των συμφωνιών. Και κάτι κρίσιμο: Οφείλουμε να πάμε όλοι μαζί προς τα επάνω και όχι να πνιγούμε όλοι μαζί στο τέλμα. Να μη ζηλεύουμε γιατί ο διπλανός επιβιώνει, αλλά να προσπαθούμε να επιτύχουμε κι εμείς. Να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά να μάθουμε και να ακούμε την αλήθεια, ακόμα κι αν είναι πικρή.

Η Ν.Δ. μπορεί να επηρεάσει σε αυτά την κοινωνία;

Ασφαλώς. Και μπορεί και πρέπει. Η Ν.Δ. μπορεί να υπάρξει και να έχει στέρεη προοπτική ως λαϊκή παράταξη. Οφείλει να είναι κοντά και να εκπροσωπεί τους ξεχασμένους, τους άνεργους, τους εξαπατημένους Ελληνες. Το στοίχημα είναι εκεί, στα δυτικά του Κηφισού, στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω, στη Νίκαια, στους ανθρώπους που νόμισαν ότι θα τους σώσει ο κ. Τσίπρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να πιάσει το νήμα της επικοινωνίας με τη νεότερη γενιά, που είναι μακριά από την πολιτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπεί ένα πρωτότυπο για την Ελλάδα στιλ ηγεσίας

Τι πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ένα χρόνο που είναι πρόεδρος;

Στην παράταξη, στη Ν.Δ., έδωσε το ισχυρό πολιτικό προβάδισμα, την αυτοπεποίθηση, τη δυναμική, την προοπτική της νίκης. Διασφάλισε την ενότητα, προωθεί την ανανέωση, την καινοτομία, την αξιολόγηση. Στην κοινωνία χτίζει τη ρεαλιστική ελπίδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπεί ένα πρωτότυπο για την Ελλάδα στιλ ηγεσίας: Ηρεμία, μέτρο, λογική, υπευθυνότητα και, όταν απαιτούνται, αποφασιστικότητα, δυναμισμός και αυστηρότητα.

Οταν εξελέγη ο Μητσοτάκης πρόεδρος, θεωρήθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα μιας αντισυστημικής ψήφου. Μήπως τώρα έχει γίνει συμβατικός;

Πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη ως η αντισυστημική πολιτική παρουσία. Παρότι γόνος μιας πολύ σημαντικής πολιτικής οικογένειας, ο ίδιος με τις επιλογές και τον πολιτικό του λόγο απέδειξε ότι γράφει τη δική του ιστορία, με ιδέες που για την Ελλάδα είναι ριζοσπαστικές. Οι μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται στην Παιδεία, στο κράτος, στην επιχειρηματικότητα, στη Δικαιοσύνη, είναι η νέα πρόταση για τη χώρα. Πολλοί «αντισυστημικοί», «ριζοσπάστες» και «προοδευτικοί» θα πρέπει να ζηλεύουν για τις κριτικές ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικότητας και στις ευρωπαϊκές ελίτ. Αυτά τα νεωτερικά χαρακτηριστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι απλώς δεν πρέπει να λειανθούν και να αποδυναμωθούν, αλλά αξίζει να είναι πάντα κυρίαρχα στη δράση του.

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
gefthimiou@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής