Κουμουτσάκος: H κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη στάση της Ελλάδας στο Κυπριακό

23/12/16 • 20:16 | UPD 23/12/16 • 20:16

«Είναι θετικό ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας ενημερώθηκαν θεσμικά από τον υπουργό Εξωτερικών για το πού βρισκόμαστε και για το ποιες πολιτικές υπάρχουν, αλλά αυτό δεν συνιστά με κανέναν τρόπο συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε κατά οποιονδήποτε τρόπο συνιστά υποκατάσταση της ευθύνης για τη διαπραγμάτευση και τη συνολική στάση που θα έχει η Ελλάδα, αφού τη συνολική ευθύνη έχει η ελληνική κυβέρνηση»», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ εξέφρασε τη θέση του κόμματός του για τη λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας: «μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού. Η εξεύρεση μιας λύσης βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής, έτσι ώστε 42 χρόνια μετά την παράνομη κατάληψη και κατοχή εδάφους ανεξάρτητης χώρας από την Τουρκία και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, επιτέλους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ, να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα αυτής της συμμετοχής σε μια κατάσταση σταθερότητας, δημοκρατίας και σιγουριάς. Χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «προκειμένου να επιτευχθεί μια τέτοια λύση που θα τύχει της έγκρισης της απόλυτης συμφωνίας των Ελληνοκυπρίων, στο σχεδιαζόμενο από τη συμφωνηθείσα διαδικασία, δημοψήφισμα. Οι βασικές θέσεις της ΝΔ έχουν δύο θεμελιώδεις, αξιωματικές αρχές: η πρώτη είναι ότι σε αυτήν τη διαδικασία η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται, όπως είχε καθοριστεί αρχικά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η άλλη θέση που έχει τη δική της ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η εθνική ομοψυχία, η εθνική ενότητα Αθηνών – Λευκωσίας να είναι η διαρκής στρατηγική επιδίωξη που είναι το μόνο συμφέρον του ελληνισμού».

Αναφερόμενος στην ενδεχόμενη διμερή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ.Κουμουτσάκος έθεσε ως βασική και θεμελιώδη προϋπόθεση γι’ αυτή τη συνάντηση μια εξαιρετικά ολοκληρωμένη προετοιμασία, σε βάθος, πολύ συγκεκριμένου αντικειμένου.