Κοτζιάς: Θέλουμε λύση στο Κυπριακό χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις

23/12/16 • 20:04 | UPD 23/12/16 • 20:07

Στη στήριξη μίας ορθολογικής, αποτελεσματικής, λειτουργικής λύσης του Κυπριακού «που σημαίνει μία Κύπρος χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, σημαίνει μία Κύπρος χωρίς εγγυήσεις» κατέληξε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά συμφωνήθηκε «να εντείνουμε την ανταλλαγή γνωμών ανάμεσα στα κόμματα και τους ειδικούς που διαθέτει το κάθε κόμμα και να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία ανάμεσά μας». Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε την ανάγκη η λύση του Κυπριακού να στηρίζεται με ομοψυχία από τη χώρα μας, «η οποία στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση».

Τα μέλη του ΕΣΕΠ συζήτησαν για την προετοιμασία, εν όψει των συναντήσεων στις 9 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, με τον κ. Κοτζιά να αναλύει τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας και τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύει τη λύση τους η ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην Τουρκία, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θέλει έναν γείτονα που να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατικός και περισσότερο εξευρωπαϊσμένος. Θέλει έναν γείτονα που να μην είναι νευρικός και να αντιλαμβάνεται ότι τα μακρόχρονα συμφέροντά του είναι να στηρίζεται και εκείνος στο διεθνές δίκαιο και να μην το ανατρέπει».

«Μελετώντας τις παλιές διαπραγματεύσεις, τότε υπήρχε μία άποψη ότι κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι συνθήκες εγγυήσεων και οι συνθήκες συμμαχίας και να μην καταργηθούν ολότελα τα παρεμβατικά δικαιώματα των Τούρκων. Και τα τρία αυτά σήμερα, τα παρακολουθούμε με πατριωτική συνέπεια αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση», τόνισε ο υππυργός Εξωτερικών.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο δεν είναι ανεκτό και πρέπει να αλλάξει, καθώς αυτό είναι κάτι  «που το έχουν συνυπογράψει από το 2014 και μετά και οι Τουρκοκύπριοι. Η  θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη για το Κυπριακό. Ζητά να επανενωθεί το νησί  και να υπάρξει μια δίκαιη και ειρηνική λύση, έτσι ώστε 42 χρόνια μετά την παράνομη κατάληψη και κατοχή εδάφους ανεξάρτητης χώρας από την Τουρκία και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, επιτέλους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν σε μια επανενωμένη Κύπρο μέλος της ΕΕ, να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα αυτής της συμμετοχής σε μια κατάσταση σταθερότητας, δημοκρατίας και σιγουριάς. Χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».