Ευθεία απειλή Τσακαλώτου σε Σόιμπλε: Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι

23/12/16 • 13:54 | UPD 23/12/16 • 13:54

Με την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» παρομοιάζει την κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξηγώντας ότι προσπαθεί να μετασχηματιστεί. «Δεν αποκτούμε «μαγικές ιδιότητες» αλλά χωρίς να αλλάζουμε απόψεις, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που κάποιες φορές μας ξεπερνούν» δηλώνει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Ημερομηνία-κλειδί για την κυβέρνηση είναι η 26η Ιανουαρίου και το κρίσιμο Eurogroup, εκφράζοντας την ελπίδα εκεί να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό κενό εντός του προγράμματος, η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Προειδοποιεί, δε, ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτή η συμφωνία τον Ιανουάριο τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσει ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας.

Σε ερώτηση για το αν την πορεία της διαπραγμάτευσης την μπλοκάρουν οι εξαγγελίες Τσίπρα ο κύριος Τσακαλώτος δίνει την εκδοχή ότι αυτό δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα. «Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που δεν θέλουν να είναι «γενναιόδωρα» με τη ρύθμιση του χρέους, αν και δεν ζητάνε να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για το τέλος του προγράμματος. Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι ζητάει πιο γενναία μέτρα για το χρέος – αν και πείθει όλο και λιγότερο γι’ αυτό – αλλά θέλει και τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων. Προφανώς δεν αποτελεί σημείο ισορροπίας για εμάς να μην έχουμε ελάφρυνση χρέους και να αναγκαστούμε να νομοθετήσουμε μέτρα…» συμπληρώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Για τον ίδιο πάντως, δεν αποτελεί υποχρέωση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεών του οι οποίες βασίζονται σε αυθαίρετους λογαριασμούς.

Εξομολογείται, ακόμα, ότι θα άλλαζε πολλά πράγματα αν γύριζε πίσω στο χρόνο παραπέμποντας, ωστόσο, «στα απομνημονεύματα μου» αλλά και ότι είναι πολλές οι φορές που έχει φτάσει στο σημείο να πει «άι σιχτίρ πια» κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές «αλλά συνήθως δείχνω αυτοσυγκράτηση».

Ερωτηθείς για το σενάριο του ευρώ δύο ταχυτήτων υποστηρίζει ότι «δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο» και στέλνει ένα μήνυμα στον Βόλφγκανκ Σόιμπλε με το παλιό ρητό «να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι».