«Μπαλάκι» μεταξύ Ελλάδας και δανειστών το κείμενο απαιτήσεων

22/12/16 • 19:50 | UPD 22/12/16 • 19:52

Μπορεί ο «μποναμάς Τσίπρα» να μπήκε τελικά στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, αλλά το θρίλερ με την εμπλοκή που έχει προκληθεί στην διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Αφού διακόπηκε το Euroworking Group της Τρίτης, αφού ματαιώθηκε το Eurogroup της Τετάρτης, τελικώς ούτε η επιστολή Τσακαλώτου εστάλη εχθές –όπως και ο ίδιος πρωθυπουργός ακόμα νόμιζε- αλλά ούτε και επιστολή των θεσμών με τις αξιώσεις τους φαίνεται τελικά πως θα έρθει σήμερα.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες έχει ξεκινήσει ένα «πάρε – δώσε», μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων, εγράφως και προφορικώς, μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και του Υπουργείου Οικονομικών που στόχο έχει, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ, να καταλήξει στη διαμόρφωση ενός τελικού κειμένου.

Σύμφωνα με το protothema.gr, δεν είναι σαφές έως αυτή την ώρα, σε ποιά μορφή θα είναι το τελικό κείμενο: Αν δηλαδή θα διαμορφωθούν ερωτήσεις από την πλευρά των θεσμών και θα δοθούν οι απαντήσεις από την ελληνική πλευρά ή αν θα διαμορφωθεί ένα κείμενο συνομολογίας.

Στην όποια περίπτωση, πάντως, όπως όλα δείχνουν, για τρίτη μέρα συνεχίζεται –και ίσως συνεχίζεται για καιρό ακόμα- ένα παιχνίδι «γοήτρου» της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές για τη διαμόρφωση του κειμένου.

Το δεδομένο είναι πως ενώ εχθές μόλις αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πως «εμείς ζητήσαμε» να αποστείλει ο ESM κείμενο με τα θέματα στα οποία θα απαντήσει η κυβέρνηση, σήμερα άλλος αξιωματούχος ανέφερε πως «είμαστε σε διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και συνδιαμόρφωσης θέσεως», που δείχνει ότι είναι σε εξέλιξη ένα ακόμη «παζάρι», παράλληλο με εκείνο για την β΄αξιολόγηση που έχει μετατεθεί ήδη για Ιανουάριο -και ακόμη παραπέρα ίσως.