Μετεξεταστέος ο Γαβρόγλου απ’ τους δασκάλους

22/12/16 • 14:26 | UPD 22/12/16 • 14:26

Δεν βλέπουν σύμπλευση απόψεων με το νέο υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου οι δάσκαλοι. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού για εδραίωση των μεταρρυθμίσεων που έφερε τους προηγούμενους μήνες ο πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, δεν βρίσκουν ανταπόκριση στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για τις αλλαγές που έγιναν φέτος.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) σε ένα εκτενές υπόμνημα που καταγράφει τα σοβαρότερα προβλήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ασκεί σφοδρή κριτική για τις δύο τεράστιες αλλαγές που έφερε φέτος ο κύριος Φίλης με τη θεσμοθέτηση του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού.

«Το υποτιθέμενο νέο ενιαίο νηπιαγωγείο χωρίζει το πρόγραμμα σε βασικό και προαιρετικό, αίροντας την αντισταθμιστική λειτουργία του ολοήμερου, επιβάλλει 25ωρο (σ.σ. στους νηπιαγωγούς) και δεν προχωρά σε καμία επίλυση των τεράστιων κτιριακών προβλημάτων καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο προσχηματική την επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελία για επέκταση, ενώ συμβαίνει ακριβώς αυτό το αντίθετο».

Στο ίδιο πλαίσιο, το υπόμνημα επικρίνει και τις αλλαγές στο ολοήμερο δημοτικό, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν τεχνητά πλεονάσματα σε ώρες δασκάλων για να γίνουν λιγότερες προσλήψεις. Παράλληλα, σημειώνει ότι καταργήθηκε η θέση του εκπαιδευτικού υπεύθυνου ολοήμερου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες δυσλειτουργίες στα σχολεία.

Εκπαίδευση μεταναστών

Μεταξύ των καυτών θεμάτων, οι δάσκαλοι σχολιάζουν και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφύγων, ρίχνοντας βέλη στην Πολιτεία για τη διαχείρισή του αλλά και για τον αποκλεισμό των εκπαιδευτικών από το σχεδιασμό του. «Τα αρνητικά φαινόμενα που έχουν δημιουργηθεί κατά τόπους οφείλονται αποκλειστικά στην κυβέρνηση, η οποία έχει προτιμήσει τη συνεργασία με τις ΜΚΟ και όχι με την εκπαιδευτική κοινότητα».

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου