Βροχή από 45 τροπολογίες έκαναν άνω-κάτω τη Βουλή

22/12/16 • 13:54 | UPD 22/12/16 • 13:54

Με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίσθηκε χθες η τροπολογία για την αναστολή στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου με 259 «υπέρ» κατά τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας την οποία προκάλεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ομόφωνα από όλα τα κόμματα ψηφίσθηκε και η συμπληρωματική τροπολογία για το αφορολόγητο και ακατάσχετο του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ένταση επικράτησε χθες στην Ολομέλεια μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην καταιγίδα τροπολογιών, 18 υπουργικών και 28 βουλευτικών, που ήρθαν για ψήφιση από την Ολομέλεια.

Οι υπουργικές τροπολογίες «έπεφταν χαλάζι…» από τους υπουργούς που έφεραν άρον άρον για ψήφιση διάφορες τροπολογίες, κυρίως με θέματα που θα έπρεπε να είχαν τακτοποιηθεί νομοθετικά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Συνολικά οι υπουργικές τροπολογίες που κατατέθηκαν ήταν 19, όμως η τροπολογία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, να μπορούν να γίνονται απευθείας αναθέσεις σε θέματα προβολής του ΕΟΤ, εάν και την υποστήριξε η υπουργός στην Ολομέλεια, τελικά την απέσυρε μειώνοντας έτσι τουλάχιστον τον αριθμό των υπουργικών τροπολογιών που τέθηκαν σε ψηφοφορία και ψηφίσθηκαν σε 18.

Παράλληλα, οι βουλευτικές τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για ψήφιση ήταν 28, εκ των οποίων όμως οι 20 έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό και ψηφίσθηκαν.

Η νομοθετική αυτή εκτροπή είχε ως συνέπεια το Ποτάμι να ανακοινώσει ότι απέναντι σε αυτή την «τροπολογομανία» της κυβέρνησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρεί. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου «κορύφωσε» την αντίδραση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας πετώντας στον αέρα… το «πακέτο» των τροπολογιών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του προεδρεύοντα Αναστάσιου Κουράκη που εγκάλεσε το βουλευτή για ανάρμοστη συμπεριφορά…

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με την έναρξη της συνεδρίασης ανέβασε τους επικριτικούς τόνους στην κυβέρνηση για τη βροχή των τροπολογιών, με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Γιάννη Μανιάτη να μιλάει «για μαύρη ημέρα νομοθέτησης… δεν μπορεί σε ένα νομοσχέδιο 12 σελίδων οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί να αριθμούν 140 σελίδες… Όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έφερναν δύο ή τρεις τροπολογίες, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνατε στα έδρανα και τώρα μούγκα στη στρούγκα…».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απέδωσε την πληθώρα των τροπολογιών στο ότι είναι το τελευταίο νομοσχέδιο πριν κλείσει η Βουλή και θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις. Μάλιστα για να το «δικαιολογήσει» ανέφερε ότι στο τελευταίο νομοσχέδιο του 2014 οι τροπολογίες που ψηφίσθηκαν ήταν 112!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, όμως, είπε πως «οι υπουργικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο εκείνο ήταν μόλις 12… Και ήταν το τελευταίο νομοσχέδιο όχι του έτους αλλά ολόκληρης εκείνης της κοινοβουλευτικής περιόδου, καθώς μετά πηγαίναμε σε εκλογές. Άλλο εάν μας λέτε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι το τελευταίο της δικής σας κυβέρνησης, γι’ αυτό και έχετε φέρει 18 υπουργικές τροπολογίες, που σε κάθε περίπτωση είναι περισσότερες από τις 12 του 2014».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

japergis@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου