ΖΗΤΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP

«Θρίλερ» με την επιστολή-τιμωρία που απαίτησαν οι Ευρωπαίοι από τον Τσακαλώτο

21/12/16 • 13:14 | UPD 21/12/16 • 13:44

Πρωτοβουλία για να λυθεί το ζήτημα σήμερα ​φέρεται να σχεδιάζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ​,​ μετά τις νέες επιφυλάξεις που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού ​Οικονομικών κατά τη διάρκεια της πρωινής τηλεδιάσκεψης του Euroworking​ ​Group. 
Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Ντάισελμπλουμ αναμένεται να συγκαλέσει εκτάκτως τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα, Τετάρτη.

Η διαβούλευση και οι επαφές ​βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν διακοπεί. Σε ό,τι αφορά στις γραπτές διαβεβαιώσεις​ που έχουν ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αν και επισήμως ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την ύπαρξη της επιστολής Τσακαλώτου​, ο ​ο υπουργός Οικονομικών «αναμένεται να στείλει την επιστολή εφόσον κρίνεται ότι είναι χρήσιμο για τη διαδικασία​​»

Πρόκειται για γραπτές δεσμεύσεις ότι «δεν θα επαναληφθεί» o «μποναμάς» τις οποίες ζήτησαν από Αθήνα οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να κλείσει χωρίς άλλες συνέπειες η συζήτηση για την μονομερή ενέργεια της εξαγγελίας Τσίπρα.

Το Euroworking Group συνεδριάζει και πάλι σήμερα (μέσω τηλεδιάσκεψης) καθώς χθες, Τρίτη, δεν δέχτηκε τις προφορικές διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ότι «μια παροχή για το 2016 ήταν και πάει».

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup;

Τελευταίες πληροφορίες που διακινούνται το μεσημέρι της Τετάρτης αναφέρουν ότι είναι πιθανό να συγκληθεί και το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αντιθέτως οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης πίεσαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να βάλει την υπογραφή του σε κείμενο που να λέει πως οι παροχές αυτές αφορούν μόνο το 2016 και δεν θα ξαναγίνουν. Αυτό το κείμενο γράφτηκε και εστάλη σήμερα από τον Έλληνα υπουργό.

Τα σενάρια

Πλέον όμως, το «παζάρι» στο EWG σήμερα θα γίνει για το πόσο αυστηρά θα αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση και τη χώρα μας οι δανειστές. Στο οικονομικό επιτελείο λένε ότι «μάλλον καλά θα πάνε τα πράγματα» σήμερα, αφού αποφύγανε τα χειρότερα χθες.

Ωστόσο τα πράγματα ίσως θα ήταν χειρότερα, αν η κυβέρνηση δεν έφερνε προ τετελεσμένων τους δανειστές, αφού από χθες άρχισαν να μπαίνουν τα λεφτά στις τράπεζες (οι δικαιούχοι θα τα δουν να εμφανίζονται στους λογαριασμούς τους αύριο) οπότε ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον πια να ματαιωθεί η χορήγηση της παροχής.

Κάποιες πλευρές όμως (μεταξύ των οποίων η Γερμανία) λέγεται πως ζητάνε από τώρα και ισοδύναμα μέτρα, σε περίπτωση που τον Απρίλιο διαπιστωθεί ότι η παροχή επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.