Του «απαίτησαν» έγγραφες εγγυήσεις με οσμή... μέτρων

Ο Τσακαλώτος έστειλε την επιστολή «συμμόρφωσης» στο Euroworking Group

21/12/16 • 11:39 | UPD 21/12/16 • 11:51

Έστειλε σήμερα το πρωί στους δανειστές την επιστολή την οποία του ζήτησαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και στην οποία υπάρχουν γραπτές δεσμεύσεις ότι «δεν θα επαναληφθεί» o «μποναμάς».

Η επιστολή είναι αυτό το οποίο ζήτησαν από την Αθήνα  οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να κλείσει χωρίς άλλες συνέπειες ​η συζήτηση για την μονομερή ενέργεια ​​της εξαγγελίας Τσίπρα.

Το Euroworking Group συνεδριάζει και πάλι σήμερα (μέσω τηλεδιάσκεψης) καθώς  χθες, Τρίτη, δεν δέχτηκε τις προφορικές διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ότι ​«μια παροχή ​για το 2016 ήταν και πάει». [Διαβάστε εδώ σχετικά]

Αντιθέτως οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης πίεσαν τον κύριο Τσακαλώτο να βάλει την υπογραφή του σε κείμενο ​που να λέει ​πως οι παροχές αυτές αφορούν μόνο το 2016 και δεν θα ξαναγίνουν. Αυτό το κείμενο γράφτηκε και εστάλη σήμερα από τον έλληνα υπουργό.

Τα σενάρια

Πλέον όμως, το «παζάρι» στο EWG σήμερα θα γίνει για το πόσο αυστηρά θα αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση και τη χώρα μας οι δανειστές. Στο οικονομικό επιτελείο λένε ότι «μάλλον καλά θα πάνε τα πράγματα» σήμερα, αφού αποφύγανε τα χειρότερα χθες.

Ωστόσο τα πράγματα ίσως θα ήταν χειρότερα, αν η κυβέρνηση δεν έφερνε προ τετελεσμένων τους δανειστές, αφού από χθες άρχισαν να μπαίνουν τα λεφτά στις τράπεζες (οι δικαιούχοι θα τα δουν να εμφανίζονται στους λογαριασμούς τους αύριο) οπότε ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον πια να ματαιωθεί η χορήγηση της παροχής.

Κάποιες πλευρές όμως (μεταξύ των οποίων η Γερμανία) λέγεται πως ζητάνε από τώρα και ισοδύναμα μέτρα, σε περίπτωση που τον Απρίλιο διαπιστωθεί ότι η παροχή επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.