Αυταρχικό ξέσπασμα Τσίπρα κατά αγροτών στην Κρήτη [βίντεο]

21/12/16 • 07:50 | UPD 21/12/16 • 08:57

Στην κρητική γη, όπου πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία, επιχείρησε να στήσει το νέο εν αναμονή success story της συγκυβέρνησής του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους παραμένουν κολλημένες και το ένα μετά το άλλο τα ορόσημα του Μεγάρου Μαξίμου διαψεύδονται με ένταση που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε από το Ηράκλειο να στείλει μηνύματα εφησυχασμού σε μία κοινωνία στη μέγκενη της υπερφορολόγησης, υποσχόμενος θετική και έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, μάλιστα, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων για μετά το 2018.

«Είμαστε κοντά στη λύση και στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, και στη λύση που θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στους πιστωτές τους κάλεσε «να συζητήσουμε», αλλά να μη ζητούν από την Αθήνα «παράλογα πράγματα που ξέρετε ότι δεν γίνονται».

Εστιάζοντας στα μέτρα στήριξης που προκάλεσαν και την εμπλοκή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ακατανόητη επιθετικότητα» από μερίδα των εταίρων, σημειώνοντας πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τη συμφωνία δεν θα την εμποδίσει κανείς να επιστρέψει χρήματα στον ελληνικό λαό από τον κόπο και τις θυσίες του.

Πάντως, η πολιτική και επικοινωνιακή πίεση κάτω από την οποία βρίσκεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς ο συνδυασμός της δημοσκοπικής κατάρρευσης από τη μία και του πρεσαρίσματος των πιστωτών στο μέτωπο της αξιολόγησης από την άλλη δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα, αποτυπώθηκε σε ένα πρωτοφανές περιστατικό, με πρωταγωνιστή τον κ. Τσίπρα.

«Εχω κάνει τρεις φορές συναντήσεις με αγρότες στο γραφείο μου. Ηρθαν τρεις φορές επιτροπές αγροτών. Εάν θέλετε να κάνετε θέατρο στις κάμερες, να κάνετε δηλώσεις έξω. Εδώ θα λύσουμε τα προβλήματα. Οποιος δεν θέλει, να σηκωθεί να φύγει. Εγώ θα μιλήσω με τους αγρότες πρόσωπο με πρόσωπο. Οποιος θέλει να κάνει θέατρο σε δημοσιογράφους να κάνει δηλώσεις έξω. Οταν εγώ καλώ συσκέψεις με φορείς κλείνουν οι πόρτες και ακούγονται τα προβλήματα. Και γίνεται ειλικρινής διάλογος και όχι εκπομπή», ανέφερε, σχεδόν εξαγριωμένος, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος σε αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στο δημαρχείο της Φαιστού στις Μοίρες του Ηρακλείου και εναντιώθηκαν στην απομάκρυνση των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών καμερών, επιθυμώντας να καταγραφούν τα αιτήματά τους και να αποτυπωθούν τα παράπονά τους.

Οσο η συγκυβέρνηση ακροβατεί επάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, παίζοντας με τη… φωτιά ενός ατέρμονου κύκλου διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που παραπέμπει ευθέως σε χωροχρόνο πρώτου εξαμήνου του 2015, στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα επιχειρούν να θέσουν εκτός πλάνου τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής σε εκλογές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έσπευσε να σημειώσει, εκ νέου, πως κάλπες δεν υπάρχουν στον ορίζοντα του Μεγάρου Μαξίμου. Αποσύνδεσε, δε, τις περιοδείες του πρωθυπουργού με οποιοδήποτε εκλογικό σενάριο.

«Ο κ. Τσίπρας κάνει περιοδείες όπως έκανε και το προηγούμενο διάστημα για να ανακοινώσει πολιτικές, για να ακούσει τα προβλήματα των κοινωνιών, των τοπικών φορέων. Δεν νομίζω ότι πρέπει να συνδέονται οι πρωτοβουλίες που παίρνει ο πρωθυπουργός με οποιοδήποτε εκλογικό σενάριο», υποστήριξε (ΕΡΤ) ο κ. Τζανακόπουλος. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση, με βάση, όπως ανέφερε, το κλίμα που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, πως δεν οδηγείται η Αθήνα σε σκηνικό ρήξης με τους δανειστές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου