Ξορκίζουν στα λόγια τις πρόωρες, τις προκαλούν με τη στρατηγική

20/12/16 • 09:16 | UPD 20/12/16 • 09:16

Η… βαλίτσα της επιστροφής από το Βερολίνο στάθηκε βαριά ως προς τα μηνύματά της για το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ, επιχειρούν να πείσουν μία κοινωνία σε μέγκενη υπερφορολόγησης πως διαθέτουν το μέσο για να τετραγωνίσουν τον κύκλο και να κλείσουν την αξιολόγηση χωρίς τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων, παρά την αντίθετη εικόνα που εκπέμπουν οι πιστωτές. Παράλληλα, στην Ηρώδου Αττικού προσπαθούν να ορθώσουν τις επόμενες γραμμές επικοινωνιακής άμυνας. Ο κ. Τσίπρας ξεκινά από σήμερα περιοδεία στην Κρήτη, όπου η υποδοχή του αναμένεται να απέχει πόρρω από τις προηγούμενες επισκέψεις του στο νησί, στο οποίο κυριάρχησε πολιτικά η Κουμουνδούρου στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.

Την ίδια στιγμή και σε ένα μπαράζ δημόσιων τοποθετήσεων, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως για παράδειγμα οι κύριοι Παππάς, Τζανακόπουλος και Σκουρλέτης, αναφωνούν… απεταξάμην στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε εκλογές. Ωστόσο, καθημερινά πλέον γίνεται εμφανές πως όσο οι δανειστές επιμένουν στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και σφίγγουν τον κλοιό, χωρίς να δίνουν στην κυβέρνηση το ευχετικό ενός έντιμου συμβιβασμού τόσο το σενάριο της κάλπης παραμένει στον ορίζοντα.

Σε αυτό καθαυτό το τέμπο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, οι παρατάσεις και οι καθυστερήσεις μετατρέπονται πλέον σε δεύτερη φύση. Μπορεί, λοιπόν, το αφήγημα που βγαίνει στην επιφάνεια από την πλευρά της κυβέρνησης να κάνει λόγο για ολοκλήρωση των συζητήσεων και deal μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, αλλά ο… πρότερος κυβερνητικός βίος αυξάνει τους φόβους για επανάληψη ενός σκηνικού, το οποίο θα παραπέμπει ευθέως σε χωροχρόνο πρώτου εξαμήνου του 2015, με τη χώρα να σέρνεται όσο τα δημόσια ταμεία πιάνουν πάτο. «Ο πρωθυπουργός κάνει περιοδείες για να ακούσει προβλήματα και να ανακοινώσει συγκεκριμένες πολιτικές. Ομως οι εκλογές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τμήμα του σχεδιασμού του. Δεν θα παραδώσουμε τη χώρα στους στόχους των δανειστών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου