Οι διάλογοι πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Βερολίνο

Τσίπρας σε Μέρκελ: Άνγκελα, δεν είναι καιρός για περιπέτειες

18/12/16 • 12:39 | UPD 18/12/16 • 12:41

Παρατηρήσεις για το επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων και ζωηρή συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είχε μεταξύ άλλων η συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο Αλέξης Τσίπρας και Ανγκελα Μέρκελ.

Όπως επισημαίνει σχετικά το κυριακάτικο Έθνος σε ό,τια φορά την αξιολόγηση ο κύριος Τσίπρας τόνισε στην καγκελάριο ότι «είμαστε ένα βήμα πριν γυρίσουμε σελίδα, με ανοιχτό προσφυγικό και Κυπριακο. Ας εργαστούμε για ομαλές εξελίξεις».

Σε αυτό το κλίμα εξέφρασε στην καγκελάριο την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση, να τροχοδρομήσουν οι εταίροι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και επομένως να ανάψει εγκαίρως το πράσινο φως για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι.

Η καγκελάριος έδειξε να κατανοεί, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης και το χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, βασιζόμενη σε κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν πως η καγκελάριος άρχισε να εννοηθεί ότι επιδιώκει τη διασφάλιση ήρεμου κλίματος μέχρι το φθινόπωρο του 2017, δηλαδή έως και τις γερμανικές εκλογές, χωρίς «ισχυρές εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι δυο ηγέτες είχαν διαλόγους για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για τα πρόσθετα μέτρα, το επίδομα στους συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Για το ΔΝΤ

Τσίπρας: Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Μας προβληματίζει επίσης η στάση που κρατά στη διαπραγμάτευση.
Μέρκελ: Ξέρεις ποια είναι η θέση μας για το ΔΝΤ (σ.σ. θέλει να παραμείνει γιατί αυτό έχει υποσχεθεί στους Γερμανούς βουλευτές). Αλλιώς θα πρέπει να πάω στη γερμανική Βουλή και δεν θέλω να το κάνω αυτό.

Για τα πρόσθετα μέτρα

Τσίπρας: Η κυβέρνησή μου δεν θα ψηφίσει μέτρα για το 2019 και το 2020. Αυτό είναι ξεκάθαρο και θέλω να γίνει σαφές.
Μέρκελ: Πρέπει να βρεθεί λύση.Για τα κοινωνικά μέτρα στήριξης των αδυνάμων.

Για τα κοινωνικά μέτρα στήριξης των αδυνάμων

Μέρκελ: Τι είναι αυτό;
Τσίπρας: Είναι από την υπεραπόδοση των εσόδων. Θα δοθεί εφάπαξ. Αυτή η κίνηση σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε κίνδυνο τους στόχους.
Μέρκελ: Εντάξει, θα μας πουν οι θεσμοί.