Ετοιμάζει 12 νομοσχέδια μεταρρυθμίσεων

Σε κυβερνητικό σχεδιασμό η ΝΔ

18/12/16 • 07:00 | UPD 18/12/16 • 07:00

Mεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, στην έδρα της Ν.Δ. στο Μοσχάτο. Aν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης λείπει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επικρατεί αναβρασμός. Οι οθόνες των γραφείων είναι συντονισμένες στο Κανάλι της Βουλής, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τον «μποναμά» του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η πόρτα της αίθουσας συσκέψεων στο δεύτερο όροφο, όπου στεγάζεται το επικοινωνιακό επιτελείο, ανοιγοκλείνει συνεχώς, με τα γαλάζια στελέχη να μπαινοβγαίνουν με φακέλους στα χέρια.

Ωστόσο, η έντονη κινητικότητα δεν αφορά στην ονομαστική ψηφοφορία, που αναμενόταν έπειτα από λίγο στην Ολομέλεια και στην οποία η Ν.Δ. δήλωσε «παρών», αλλά αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινής εικόνας που επικρατεί στην οδό Πειραιώς: στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για εκλογές άμεσα, έπειτα και από τις πρόσφατες εξελίξεις που δρομολόγησαν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Ηδη η Επιτροπή Εκλογών συνεδριάζει σχεδόν κάθε μέρα στον τρίτο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των Μιχάλη Μπεκίρη, Τάκη Θεοδωρικάκου, Μακάριου Λαζαρίδη, Θανάση Νέζη, Λευτέρη Αυγενάκη και άλλων στενών συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. από τον οργανωτικό και τον επικοινωνιακό τομέα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής έχουν συζητηθεί ακόμη και τα προεκλογικά σποτάκια, ενώ με γρήγορους ρυθμούς προχωρά και η αξιολόγηση των ενδιαφερόμενων για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων του κόμματος.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή Προγράμματος, υπό τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη, επεξεργάζεται στην τελική μορφή τους 12 βασικά νομοσχέδια, που θα είναι οι κεντρικές προτεραιότητες και θα ψηφιστούν κατά τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, ετοιμάζεται και ένα πλάνο εφαρμογής του γαλάζιου προγράμματος, που θα αφορά όχι μόνο σε νομοσχέδια, αλλά σε σχέδια υπουργικών αποφάσεων, καθώς και στην εξουδετέρωση όσων εμποδίων είναι γνωστά από την προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία και τα οποία μπορεί να καθυστερήσουν το έργο της κυβέρνησης.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, με στόχο η κυβέρνηση της Ν.Δ. να προχωρήσει με τους πιο άξιους και τους πιο ικανούς, προτείνουν και την προώθηση ενός νομικού πλαισίου, που θα επιτρέπει «δανεισμό» στελεχών του ιδιωτικού τομέα, με δικλίδες ασφαλείας, ώστε να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται στο παρασκήνιο και το σχέδιο πολιτικών μετεγγραφών στελεχών άλλων κομμάτων, με τα οποία συναντώνται κάποιοι από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ.

Κοινωνικό ρεύμα

Στη Ν.Δ. θεωρούν τα κυβερνητικά στελέχη επικίνδυνα για την κοινωνία, την οικονομία, την εθνική κυριαρχία, «για την Ελλάδα την ίδια», όπως λένε. Δηλώσεις όπως του Δημήτρη Παπαδημητρίου υπέρ της υπερφορολόγησης, του Νίκου Παρασκευόπουλου για το κάψιμο της σημαίας ή του Κώστα Ζουράρι για τα ελληνικά νησιά, «που δεν πειράζει να χάσουμε μερικά», αποδεικνύουν, όπως τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι στην κυβέρνηση έχουν χάσει παντελώς την επαφή με την πραγματικότητα.

«Πρόκειται για μια εγκληματική επικινδυνότητα» σημείωνε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για παντελή άγνοια των πολιτικών, οικονομικών, γεωπολιτικών και εθνικών συμφερόντων της πατρίδας. Το γεγονός αυτό, τόνιζε ο ίδιος, το έχουν αντιληφθεί πλήρως και οι πολίτες, όπως φαίνεται και στα ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων, όπου, απογοητευμένοι από την οικονομική κατάσταση και το μέλλον της χώρας εμφανίζονται 9 στους 10 Ελληνες.
Είναι ενδεικτικό, σημειώνουν από την οδό Πειραιώς, ότι στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Τετάρτη, οι λέξεις «οργή», «φόβος» και «ντροπή» κυριαρχούν, εκφράζοντας τα συναισθήματα του 92,5% των πολιτών για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα περιθώριο αντεπίθεσης, παρά το μπαράζ εξαγγελιών προεκλογικού χαρακτήρα στο οποίο επιδίδεται ο κ. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα.

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

gefthimiou@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής