Πόρτα στους δικαστές από συνδικαλιστικές αρχαιρεσίες

17/12/16 • 16:09 | UPD 17/12/16 • 16:09

Πυρά για τον «εξοβελισμό» τους από αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής στις αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων, επιμελητηρίων, σωματείων και λοιπών ενώσεων προσώπων (ίσχυε από το 1982), και την αντικατάστασή τους από δικηγόρους, εξαπολύουν οι δικαστικοί.


Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατακεραυνώνει τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας προσχηματικό το επιχείρημα ότι στόχος είναι η απεμπλοκή των λειτουργών από δευτερεύοντα καθήκοντα για να είναι προσηλωμένοι στο δικαιοδοτικό τους έργο. Η Εκθεση Αξιολόγησης των Συνεπειών του σχεδίου νόμου «δηλώνει ξεκάθαρα το σκοπό της προτεινόμενης διάταξης, που δεν είναι άλλος από την αύξηση της δικηγορικής ύλης», σημειώνει η ΕΔΕ.

Αντιτείνει ότι η απασχόληση δικαστικών στις επίμαχες επιτροπές δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τις 5 ημέρες ετησίως και γίνεται κυρίως αργίες. Υπογραμμίζει άλλωστε ότι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος αποφόρτισης των δικαστικών από δευτερεύοντα καθήκοντα «θα επέβαλλε την άμεση κατάργηση όλων των διατάξεων εκείνων που προβλέπουν συμμετοχή τους και σε άλλες Επιτροπές (αμειβόμενες ή μη), όπως Επιτροπές Ασύλου, Πειθαρχικά Συμβούλια κ.ά.».

Μάλιστα, «καρφώνει» ουσιαστικά για… ασυνέπεια τον κ. Κοντονή, υπενθυμίζοντας ότι το 2015 ως υφυπουργός Αθλητισμού προέβλεψε τη συμμετοχή των δικαστών στις Πειθαρχικές Επιτροπές της ΕΠΟ, κρίνοντάς τη -«και ορθά», τονίζει- αναγκαία «για την εδραίωση τήρησης ουδετερότητας, αμεροληψίας και ευθυκρισίας». «Η ανάγκη τήρησης μιας διαφανούς διαδικασίας με την εγγύηση των δικαστικών λειτουργών είναι περισσότερο αναγκαία στις αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων», υπογράμμισε η ΕΔΕ.

ΧΡ. ΧΑΤΖ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap