Βαλς και άλλοι οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν το χρίσμα στους διχασμένους Σοσιαλιστές της Γαλλίας

17/12/16 • 16:04 | UPD 17/12/16 • 16:04

Πρώην άσπονδοι φίλοι του Γάλλου προέδρου αλλά και δηλωμένοι εσωκομματικοί αντίπαλοι θα διεκδικήσουν το χρίσμα του Σοσιαλιστικού κόμματος. Από τη στιγμή που ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι δεν είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, οι μνηστήρες της κεντροαριστερής υποψηφιότητας δήλωσαν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν μια θέση στην τελική ευθεία των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες από τα 9 στελέχη ή συνεργαζόμενους των Σοσιαλιστών που θα συμμετάσχουν στην προκριματική εκλογή, συγκεντρώνει προς το παρόν ο τέως πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς. Επειδή, ωστόσο, υπάρχει το προηγούμενο με τον Φρανσουά Φιγιόν, που έλαβε πανηγυρικά το χρίσμα της κεντροδεξιάς, αν και αουτσάιντερ, ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την έκβαση των προκριματικών που θα γίνουν στις 22 και στις 29 Ιανουαρίου. Το βέβαιο είναι ότι οι Σοσιαλιστές βαδίζουν στις προκριματικές βαθιά διχασμένοι, ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και εκείνους που επιθυμούν στροφή σε πιο αριστερές πολιτικές.

Οι υποψηφιότητες

Ο 54χρονος Μανουέλ Βαλς, που είχε δηλώσει την αφοσίωσή του στον Ολάντ, δεν δίστασε να ξεκινήσει ενέργειες για την υποψηφιότητά του, όταν οι χαμηλές «πτήσεις» του προέδρου στις δημοσκοπήσεις τον απέκλειαν από τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας. Ο «εκσυγχρονιστής» Βαλς, που έχει πολεμηθεί από τη «σκληρή» αριστερή πτέρυγα, καθώς προώθησε πολιτικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις και έλαβε μέτρα για την ασφάλεια που τον κατέταξαν στη δεξιά, είχε θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Σοσιαλιστών και το 2011 αλλά έχασε από τον Ολάντ.
Ο συνομήλικός του Αρνό Μοντεμπούρ, πρώην υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής της «ριζοσπαστικής» πτέρυγας, φέρει ως παράσημο το γεγονός ότι παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Ολάντ γιατί διαφώνησε με τα μέτρα λιτότητας. Φίλος του Βαρουφάκη, ο Μοντεμπούρ ελπίζει ότι θα έχει μαζί του τους απογοητευμένους αριστερούς του κόμματος, όπως και ο 49χρονος Μπενουά Αμόν, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τα συνδικάτα της Γαλλίας.

Ο Αμόν, που θήτευσε στα υπουργεία Κοινωνικής ασφάλισης και Παιδείας, παραιτήθηκε επίσης από την κυβέρνηση Ολάντ.

Ο 56χρονος Βενσάν Πεγιόν, πρώην υπουργός Παιδείας και ορκισμένος αριστερός, έθεσε υποψηφιότητα για το χρίσμα των Σοσιαλιστών, μόνο και μόνο για να εμποδίσει τον Βαλς να ηγηθεί του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Ο 70χρονος Ζεράρ Φιλός, που προέρχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, διετέλεσε επιθεωρητής εργασίας και δεν έχει εκλεγεί σε πολιτικό πόστο. Εκφράζει το πιο ακραίο κομμάτι του κόμματος.

Ο «άγνωστος» Φαμπιέν Βερντιέ, 35 ετών, είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής του Σοσιαλιστικού κόμματος και ουσιαστικά κάνει το «ντεμπούτο» στη μεγάλη πολιτική σκηνή.

Ο 62χρονος Ζαν Λικ Μπεναμιά, πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων, έχει ιδρύσει το Δημοκρατικό Μέτωπο και θέτει υποψηφιότητα για το χρίσμα, ως συνεργαζόμενος των Σοσιαλιστών.

Ο 43χρονος Φρανσουά ντε Ρουγκί, πρώην βουλευτής, θα είναι υποψήφιος ως επικεφαλής της κίνησης των Οικολόγων, που έχει απορροφηθεί από τους Σοσιαλιστές.

Η 39χρονη Σύλβια Πινέλ υπήρξε καταρχήν πιστή στον Ολάντ –ο οποίος της ανέθεσε το υπουργείο Ισότητας– αλλά το 2014 που ανέλαβε την ηγεσία της Ριζοσπαστικής αριστερής κίνησης.

A. ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap