Ψυχρολουσία για τον πρωθυπουργό

Η Μέρκελ παρέπεμψε τον Τσίπρα στο Σόιμπλε

17/12/16 • 08:34 | UPD 17/12/16 • 08:34

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσγειωνόταν στο Βερολίνο προκειμένου να συναντήσει την καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, σε ένα εφ’ όλης της ύλης τετ α τετ που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η θερμοκρασία στη γερμανική πρωτεύουσα άγγιζε μετά βίας τους δύο βαθμούς Κελσίου.


Για τον κ. Τσίπρα και τα αφηγήματα της συγκυβέρνησής του ανάλογη θερμοκρασία… παγετού επικράτησε και πίσω από τις κλειστές πόρτες της καγκελαρίας. Με το Βερολίνο να εισέρχεται σε περίπου τρεις εβδομάδες από τώρα σε μία κρίσιμη προεκλογική χρονιά και τις εκπεφρασμένες θέσεις του να παραμένουν αυστηρά παγιωμένες, οι όποιες επιδιώξεις του πρωθυπουργού και του στενού επιτελείου του από μία (έστω και ελάχιστη) χείρα βοηθείας από την πλευρά της κ. Μέρκελ φαίνεται πως καταβαραθρώθηκαν με την ηχώ της πολιτικής μοναξιάς να φτάνει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας… κέρασε τσάι και συμπάθεια τον Ελληνα πρωθυπουργό, που το μόνο αποκούμπι που βρήκε στο διήμερο ταξίδι του στην Ευρώπη ήταν αυτό του κ. Μοσκοβισί και του κ. Σουλτς. Η Ανγκελα Μέρκελ, όπως αναμενόταν άλλωστε, διεμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα πως οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο, αλλά στους θεσμούς και το Eurogroup, παραπέμποντας εκεί για τα περαιτέρω όσον αφορά στη μέγιστη εμπλοκή που έχει προκύψει μετά την αντίδραση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας και του επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη μαξιμινή παροχολογία της προηγούμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησής του με την κ. Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και, μεταφέροντας ουσιαστικά το πολιτικό του άγχος μπροστά στον κίνδυνο του απόλυτου εγκλωβισμού, σημείωσε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Η… αγωνία Τσίπρα προκειμένου να σώσει την πολιτική και επικοινωνιακή παρτίδα, όσο η σεναριολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες φουντώνει, αποτυπώθηκε και στις θέσεις που εξέφρασε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μπορεί στην κυβέρνηση να επιθυμούν, κατά τα φαινόμενα, την a la carte παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ωστόσο ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε στη Γερμανίδα καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση και για την πιθανή επιθυμία του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. «Ο πρωθυπουργός επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου