Θύμισε το 2015 η Σύνοδος Κορυφής

«Παράθυρο» για κάλπες μετά την ψυχρολουσία από τους δανειστές

16/12/16 • 08:02 | UPD 16/12/16 • 08:02

Για πρώτη φορά από την ημέρα που η σεναριολογία για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές άρχισε να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αφήνει ορθάνοιχτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στριμωγμένος εμφατικά ανάμεσα στις… Συμπληγάδες των πιστωτών και έχοντας δεχθεί το ηχηρό ράπισμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ως αποτέλεσμα των τακτικισμών που ακολούθησε, ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών δεν έδειξε, όπως συνήθιζε και μάλιστα σε τόνους κατηγορηματικούς, προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της τετραετίας από τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Το… πρώτο χτύπημα με οσμή πρόωρων εκλογών ήρθε, όταν ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην απάντησή του υποστήριξε πως τα μέτρα που ζητούν οι εκπρόσωποι του Ταμείου για μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή για μετά το 2019, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από κανένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Το Διεθνές νομισματικό Ταμείο πρέπει να κατανοήσει ότι η απαίτηση για λήψη μέτρων λιτότητας για μετά το τέλος προγράμματος είναι αντιδημοκρατική επιμονή που στηρίζεται σε ένα υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Κανένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δε θα μπορούσε να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Εάν το Ταμείο είναι τόσο βέβαιο πως η οικονομία δεν μπορεί να πιάσει μεσοπρόθεσμα στόχους του 3,5% θα ήταν προτιμότερο να πιέζει προς τους θεσμούς, ώστε αυτοί οι στόχοι να μειωθούν. Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει πως η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. Και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι κεκτημένο. Η κατάσταση εξαίρεσης πρέπει να λάβει τέλος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Το… δεύτερο χτύπημα που αφήνει ανοιχτή την πόρτα της προσφυγής σε εκλογές ήρθε, όταν ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για το τι θα πράξει εάν τελικά προκύψει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές. «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Δεχόμεθα πολύ σημαντικές απειλές τόσο από τις προσφυγικές ροές, βρισκόμαστε σε μία περίοδο που η οικονομία της Ευρώπης προσπαθεί να ανακάμψει. Η επόμενη χρονιά είναι εκλογική χρονιά για πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν χωράνε καπρίτσια. Δεν χωράνε εκβιασμοί. Ολοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε, για να υπερασπιστεί εκ νέου την τακτική της παροχολογίας του.

«Οσον αφορά στα μέτρα θέλω να τονίσω πως δεν θέτουν σε κανένα κίνδυνο το πρόγραμμα και τους στόχους τους δημοσιονομικούς. Είναι απόφαση εφάπαξ. Αναμένουμε από την πλευρά των θεσμών μία έκθεση. Αναμένουμε να λέει τα αυτονόητα. Πως δεν υπάρχει επίπτωση δημοσιονομική… Αυτή η παράξενη αντίδραση από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν είναι κάτι το πρωτοφανές για εμάς. Συνηθίζει να είναι ο πιο αυστηρός κριτής. Η μόνη χώρα που θέτει ζήτημα με αφορμή την υπεραπόδοση των στόχων είναι η Γερμανία. Και τυπικά αυτή τη φορά είναι έξω από το πλαίσιο η απόφαση για το πάγωμα των μέτρων για το χρέος. Δικαίως έχει δημιουργηθεί κύμα αγανάκτησης από μία σειρά από χώρες. Αλλοι εκτίθενται από αυτές τις αποφάσεις και όχι η Ελλάδα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Αναζητώντας διακαώς πολιτικά και επικοινωνιακά σωσίβια σε…απερχόμενους Ευρωπαίους αξιωματούχους ή στον, επίσης, απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Τσίπρας βίωσε συνθήκες πρώτου εξαμήνου του 2015 στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο σημερινό ραντεβού του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, όπου θα τεθεί επί τάπητος το σύνολο της ατζέντας των ελληνικών ζητημάτων (συμπεριλαμβανομένου και του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στον απόηχο της δυσαρέσκειας που φέρεται να εξέφρασε η κ. Μέρκελ για τους χειρισμούς της Αθήνας), ο κ. Τσίπρας έσπευσε να συναντήσει επί βελγικού εδάφους τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να δομήσει συμμαχίες, όσο στην έκθεση των θεσμών διατυπώνονταν σημαντικές ανησυχίες για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Στο δια ταύτα, πάντως, είναι φανερό πως η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων βρίσκεται απομονωμένη, καθώς οι μονομερείς κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας άνοιξαν για τα καλά το ασκό του Αιόλου. Οσον αφορά, δε, στο τετ α τετ με την κ. Μέρκελ, εκεί οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Η Γερμανία εισέρχεται πλέον σε έτος εκλογών, οι θέσεις της ήταν, είναι και θα παραμένουν πάγιες και γνωστές τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ το Βερολίνο σπεύδει να αποκλείσει πριν καν τεθεί από τον κ. Τσίπρα το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης του Ταμείου από το πρόγραμμα ή της συμμετοχής του σε μία πιο ευέλικτη μορφή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου