Τι δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής

Τσίπρας: Θα προχωρήσουμε χωρίς εκβιασμούς

15/12/16 • 13:41 | UPD 15/12/16 • 13:43

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη πως ήρθε η ώρα για «μεγάλη πρόοδο» στις συνομιλίες με τους Θεσμούς «χωρίς εκβιασμούς».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως πρέπει να υπάρξει «σεβασμός στην εθνική κυριαρχία», αναφερόμενος στις χθεσινές εξελίξεις για πάγωμα της εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων έπειτα από τον «μποναμά» που εξήγγειλε και τόνισε πως θα συζητήσει με «αρκετούς συναδέλφους του» για το θέμα αυτό.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως πρέπει να συνεχίσουν οι συνομιλίες για να διατηρηθεί η σταθερότητα σε μια «πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη», να ληφθούν «θαρραλέες αποφάσεις» και παράλληλα πως πρέπει να διατηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Θέλοντας να ασκήσει κριτική, ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμα πως την ίδια στιγμή πρέπει να υπάρχει διαμοιρασμός των βαρών και των ευθυνών.

Συνάντηση με Σουλτς

Συνάντηση διάρκειας 40 περίπου λεπτών με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Σουλτς συμφώνησε στο ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση με την πρόταση για Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% συν 1%, και συντάχθηκε με τη «γραμμή» του επιτρόπου Μοσκοβισί. Εξέφρασε δε την άποψη ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα γι’ αυτούς τους λόγους που θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη.

Ο Μάρτιν Σουλτς φέρεται να χαρακτήρισε «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.