Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση Μητσοτάκη

Η διαδρομή της ΝΔ από το «ναι» στο «παρών» στις εξαγγελίες Τσίπρα

15/12/16 • 12:00 | UPD 15/12/16 • 14:43

Το «παρών» της Νέας Δημοκρατίας στην ψηφοφορία για το επίδομα προς τους συνταξιούχους μόνο εύκολη απόφαση δεν ήταν και λήφθηκε μετα από έντονες διεργασίες και πολλές διαφορετικές απόψεις.

Από την πρώτη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετήθηκε στον συγκεκριμένο θέμα επισημαίνοντας την καταστροφική για την Ελλάδα στάση της κυβέρνησης και σε ανακοίνωσή της την Τρίτη το απόγευμα για το επίδομα των συνταξιούχων σημείωνε: «Μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει, όπως τώρα αποδεικνύεται, καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους απλούς πολίτες. Είναι απολύτως επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα μας».

Σε αυτή την λογική μία καταψήφιση του νομοσχεδίου θα ήταν μία εύκολη λύση αλλά είναι δεδομένο πως κανείς δεν μπορεί να πει όχι σε ένα επίδομα που δίνεται σε μία εύθραυστη κοινωνικά ομάδα όπως είναι αυτή των συνταξιούχων.

Υπήρξαν πολλές προτάσεις στον κ. Μητσοτάκη να βγει στην αντεπίθεση και καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο να καταδείξει για ακόμη μία φορά την επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης αλλά αυτό θα ήταν σαν να στέκονταν απέναντι από τους συνταξιούχους που δεν θα ήταν και η αλήθεια.

Υπήρξαν επίσης πολλές προτροπές υπέρ της υπερψήφισης του νοσμοσχεδίου και παράλληλα της καταγγελίας των κυβερνητικών χειρισμών αλλά ούτε και αυτή τελικά προτιμήθηκε και έτσι φτάσαμε στο παρών.

Απόφαση που γνωστοποιήθηκε με την δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανέφερε τα εξής:

«Ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά, παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια. Με τους πολιτικούς του τακτικισμούς εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα και θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών.  Αποδεικνύει, ακόμα μια φορά, ότι είναι και ανήθικος και επικίνδυνος.

Ανήθικος γιατί παρουσιάζει μια εφάπαξ παροχή ως 13η σύνταξη, την ίδια στιγμή που δρομολογεί νέες μεγάλες μειώσεις για τους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή αγνοεί προκλητικά αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κρατική στήριξη. Τους μακροχρόνια άνεργους, τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας και δεν πληρώνει τις οφειλές προς τους ιδιώτες.

Επικίνδυνος γιατί παραγνωρίζει μια αδήριτη πραγματικότητα. Ότι με βάση το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος υπέγραψε, τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται  σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα, που αλληθωρίζουν στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο. Αυτές οι συμπεριφορές δίνουν άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό.

Σε αυτή την τυφλή πορεία, ο κ. Τσίπρας να μην ψάχνει να βρει συνενόχους. Οι Έλληνες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στηριγμένοι μόνο στην αλήθεια και την ενότητά μας.

Ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία, γιατί δεν αντέχει το βάρος των ευθυνών του. Αν αναζητεί διέξοδο ας το κάνει τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και χωρίς να ναρκοθετήσει την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση.  Αρκετή ζημιά έχει ήδη κάνει στην πατρίδα μας».