Κρίνεται η τύχη των διαπραγματεύσεων

Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ο Τσίπρας παίζοντας το «τελευταίο του χαρτί»

15/12/16 • 10:51 | UPD 15/12/16 • 10:51

Το «τελευταίο του χαρτί παίζει» ο Αλέξης Τσίπρας σε μία ύστατη προσπάθεια για να καταφέρει να αποφύγει την ολική ρήξη με τους δανειστές και να πετύχει ένα συμβιβασμό που θα μπορεί να τον περάσει από την ελληνική Βουλή αλλά και να τον παρουσιάσει στον ελληνικό λαό, σήμερα και αύριο στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και στην επίσκεψη του στο Βερολίνοo, αντίστοιχα.

Με τον Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συναντάται την ώρα αυτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, υπό καθεστώς παρατηρητή. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, F. Hollande..

Οι συναντήσεις θα γίνουν με το εκρηκτικό φόντο της οξύτατης παρέμβασης του Eurogroup και του ESM, που πάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, λόγω του βοηθήματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά. Εξ αντικειμένου η β’ αξιολόγηση μπαίνει σε τροχιά αμφισβήτησης και πάντως καθυστέρησης, ενώ το κλίμα καχυποψίας και επιφυλακτικότητας χτυπάει «κόκκινο». Αυτά θα επιδιώξει να ανατρέψει ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει τους συνομιλητές του ότι το ΔΝΤ με τις ακραίες θέσεις του δεν μπορεί να έχει θέση στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι η λύση που θα δοθεί να είναι αμιγώς ευρωπαϊκή.

Θα επικαλεστεί τη θετική στάση της Κομισιόν απέναντι στην ελληνική προσπάθεια, αλλά και την επιδίωξη της ΕΚΤ για σταθεροποίηση της κατάστασης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα φτάσει έως του σημείου να ζητήσει ευθέως την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, εάν αυτό δεν συμπλεύσει με τις θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών. Δεν πρόκειται όμως να επιστρατεύσει την απειλή για εκλογές, ενώπιον της κυρίας Μέρκελ, σύμφωνα με την επικρατούσα εκτίμηση.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής θα έχει γεύμα εργασίας στην καγκελαρία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.

Η καγκελαρία πάντως χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών από τη συνάντηση, ήδη από το πρωί της Τετάρτης. Σε κάθε όμως περίπτωση η συνάντηση σηματοδοτεί ενδιαφέροντα πράγματα, αφού Τσίπρας και Μέρκελ θα έχουν γεύμα εργασίας το μεσημέρι της Παρασκευής στο Βερολίνο με «μενού» όλα τα ανοιχτά θέματα, όπως το προσφυγικό και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.