Χοντραίνει η κόντρα κυβέρνησης και δανειστών

Ο Τσίπρας φέρνει σε ονομαστική ψηφοφορία το βοήθημα στους συνταξιούχους και τον Φ.Π.Α

14/12/16 • 20:02 | UPD 14/12/16 • 21:13

Το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από την Ευρωζώνη και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Η στάση των δανειστών είναι σκληρή και ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να πάνε στη Βουλή προς ψήφιση και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία οι πρόσφατες εξαγγελίες του. Δηλαδή η έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τους συνταξιούχους και η μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκθέσει την αντιπολίτευση ή και να αποκτήσει ατού στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Και όλα αυτά λίγο πριν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με την Ανγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Κ. Ζαχαριάδη να κινητοποιηθούν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να μην υπάρχουν απουσίες στην αυριανή ψηφοφορία.

Η απόφαση του κ. Τσίπρα έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του ESM να “φρενάρει” την ελάφρυνση του χρέους ως αποτέλεσμα των εξαγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Αλ. Τσίπρας, με την κίνησή του αυτή επιχειρεί είτε να ταυτίσει τη ΝΔ με τους δανειστές, είτε να αποκτήσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο έχοντας στο πλευρό του το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων για τις αποφάσεις που έλαβε.

Η Ευρωζώνη παγώνει τα μέτρα για το χρέος μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα

Στον «πάγο» τουλάχιστον ως τον Ιανουάριο μπαίνει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάικλ Ρέινς.

Ανέφερε πως οι Θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες».

Ο εκπρόσωπος επίσης βρίσκει πως κάποιες χώρες μοιράζονται τις απόψεις αυτές και συνεπώς δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και καταλήγει λέγοντας πως «αναμένουμε μια πλήρη έκθεση από τους θεσμούς ως τον Ιανουάριο».

Τι είχε προηγηθεί 

Οι δανειστές βάζουν τεράστια πίεση στην ελληνική κυβέρνηση και προειδοποιούν ότι μέχρι να εξεταστεί αν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για μειώση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους από την «υπεραπόδοση των εσόδων» συμβαδίζουν με τις συμφωνίες ανάμεσα στην Αθήνα και στους θεσμούς, παγώνει η απόφαση για υλοποίηση μιας σειράς από βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους!

Παγώνει προς το παρόν η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με πηγές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μέχρι να διαπιστωθεί από τους θεσμούς κατά πόσο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ΦΠΑ και συντάξεις είναι συμβατές με τους στόχους του προγράμματος και δεν δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη τους!

Το προσωρινό πάγωμα έρχεται έπειτα από τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε δημοσίως το Βερολίνο για τις εξαγγελίες μέτρων από την Αθήνα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των δανειστών και μέχρι οι θεσμοί να αποτιμήσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τον μποναμά στους συνταξιούχους και την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μετανάστευση.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του ESM:

Για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που συμφώνησε το Eurogroup, χρειάζονται επίσημες αποφάσεις από τον EFSF και τον ΕΜΣ. Έπειτα από τις πρόσφατες προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για επιπλέον δημοσιονομικά έξοδα για συντάξεις και ΦΠΑ τα ΔΣ μας έχουν παγώσει προς το παρόν τις αποφάσεις. Οι θεσμοί εξετάζουν αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης ένταντι των δεσμεύσεων του προγράμματος του και των στόχων που έχει θέσει ο ΕΜΣ. Οι Διευθυντές του EFSF και του ΕΜΣ θα αναλύσουν έπειτα την αξιολόγηση των θεσμών και θα αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν.


«Τέλος» ο μποναμάς και τα μέτρα για τον ΦΠΑ;

Η ξαφνική εμπλοκή σημαίνει ότι ο «μποναμάς» στους συνταξιούχους και η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μπαίνουν στο μκροσκόπιο της Τρόικας για να ελεγχθεί η συμβατότητα των έκτακτων παροχών με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Ό,τι έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση για πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αγαίου και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους θα εξεταστούν με βάση τη συμφωνία του ESM κι από εκεί και πέρα θα κριθεί κατά πόσο αυτές οι εξαγγελίες συμβαδίζουν με τη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς» δήλωσε πριν λίγη ώρα ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας -ESM, ανέφερε ότι το κάτα πόσο θα ισχύσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν με τον ESM θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση συμβαδίζουν με τις συμφωνίες και τις αποφάσεις των θεσμών. «O ESM θα αναλύσει τις πρόσφατες εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης» είπε ο ίδιος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπροσθέτως και σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκα Τίσενχάουζεν επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφεύγει να παίρνει μονομερή μέτρα.

«Ρουκέτα» Σόιμπλε: Θα ζητήσω από τους Θεσμούς να δουν αν οι παροχές Τσίπρα είναι συμβατές με το πρόγραμμα

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με το Reuters, είπε πως οι παροχές που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τεθούν σε εφαρμογή μόνον εάν όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση μείνουν πιστές στην συμφωνία.

Την ίδια ώρα ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως απέστειλε αίτημα προς τους Θεσμούς ζητώντας τους να αξιολογήσουν εάν οι συγκεκριμένες παροχές είναι συμβατές με το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως συμπλήρωσε, χρειάζεται διευκρίνηση προκειμένου η εφαρμογή του βραχυπρόθεσμου προγράμματος σχετικά με το χρέος δεν θα καθυστερήσουν.

Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε σημείωσε με νόημα ότι το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν όλες οι πλευρές τηρούν τις συμφωνίες. Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί η ξεκάθαρη τοποθέτηση του εκπροσώπου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στη Γερμανία, Μίχαελ Στίμπγκεν, ότι δεν προβλέπει συγκλονιστικές επιτυχίες στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική λύση, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης.

«Δεν ξέρω με τι ατζέντα έρχεται ο κ. Τσίπρας. Ξέρω όμως ότι η ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει θέματα εξίσου σοβαρά, όπως η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία με πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο» αναφέρει στη Deutsche Welle. «Και μετά έχουμε την ευκαιρία μετά από 42 χρόνια να δούμε την Κύπρο και πάλι ενωμένη, ο ρόλος της Ελλάδας, όπως και της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντικός. Όσον αφορά πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν ανατροπή των συμφωνιών. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup» είπε στη Deutsche Welle ο κ. Στίμπγκεν.

Ηρεμία συνιστά ο Τσακαλώτος

«Οι δανειστές ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε» τονίζουν συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου λίγη ώρα μετά τις πληροφορίες περί παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για ελάφρυνση του χρέους που έλαβε ο ESM (European Stability Mechanism).

«Συνιστώ ηρεμία, συνεχίζονται οι συζητήσεις» ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών πριν λίγα λεπτά, ενώ έμπαινε στο ξενοδοχείο Χίλτον για τη σημερινή διαπραγμάτευση με την Τρόικα κι ενώ οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν αν οι δανειστές θα απαιτήσουν ισοδύναμα μέτρα για να αντισταθμιστούν οι δημοσιονομικές απώλειες από την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας.