Από το… δημοτικό σχολείο η μάχη κατά της διαφθοράς

14/12/16 • 19:03 | UPD 14/12/16 • 19:04

Στη νέα γενιά ποντάρει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μιας και, όπως όλα δείχνουν, με τις παλαιότερες «έχει χάσει το παιχνίδι».

Σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με πλούσια λίστα προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, εστάλη το μήνυμα για το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι νέοι για την αλλαγή νοοτροπίας, ενώπιον και μαθητών γυμνασίου που παρευρέθησαν.

Ο κ. Γαβρόγλου ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται μνημόνιο συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Διαφθοράς που θα αφορά το μέρος της «πρόληψης» του φαινομένου, όπως σημείωσε. Δηλαδή, ένταξη προγραμμάτων ακόμα και από το δημοτικό, «ώστε να εκπαιδεύονται στην ακεραιότητα, στην ηθική απαξίωση της διαφθοράς και κυρίως στην πρόταξη του καλού και της ευημερίας του συνόλου έναντι οφέλους σε βάρος του συνόλου».

Μήνυμα έστειλε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί γιατί βρισκόταν στη Νίσυρο. «Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή ενισχύουν σημαντικά τη συνολικότερη μάχη που δίνει η κυβέρνηση και η κοινωνία κατά της διαφθοράς».

Ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Κώστας Χρήστου ανέφερε: «Το σύνθημα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, “φέρτε πίσω τα κλεμμένα”, είναι απολύτως σωστό αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Διότι το πρόβλημα είναι το σύστημα και οι θεσμοί που καθιερώσαμε». Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σημείωσε ότι «η διαφθορά είναι σαν τη Λερναία Υδρα και ο μόνος τρόπος για να θανατώσεις το θηρίο αυτό, που απομυζά τον ελληνικό λαό, είναι να καυτηριάσεις κάθε κομμένο κεφάλι».

Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης

Για την παραπάνω πρωτοβουλία ζητήθηκε και η συμμετοχή και συμβολή των εκπαιδευτικών. Μία άλλη πρόσκληση, βέβαια, ήταν αυτή που άναψε τα αίματα σε κάποιους κύκλους εκπαιδευτικών. Ειδικότερα, ο σύλλογος εκπαιδευτικών «Κώστας Σεφέρης» δημοσιοποίησε ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβαν από το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης που ζητούσε προτάσεις εκπαιδευτικών για τη δημιουργία θεματικών στα σχολεία με θέμα τη φορολογική συνείδηση. «Μιλάνε για φορολογική συνείδηση στη χώρα μας; Στα παιδιά που βλέπουν τους γονείς να χάνουν τις δουλειές τους, τις μικροεπιχειρήσεις των γονιών τους να καταστρέφονται γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα απίστευτα, άδικα και εξοντωτικά χαράτσια; Φροντίστε να μην προκαλείτε με τέτοιο τρόπο το κοινό αίσθημα!» ήταν η ανακοίνωση του συλλόγου.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου