ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΜΠΟΝΑΜΑ» ΤΣΙΠΡΑ

Τσακαλώτος προς Βελκουλέσκου: Οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται μέσω blog

13/12/16 • 18:53 | UPD 13/12/16 • 18:53

«Εκφράσαμε τα παράπονά μας στην κυρία Βελκουλέσκου ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται μέσω blog» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος από το ξενοδοχείο Χίλτον και αφού είχε ολοκληρωθεί η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε εξηγήσεις για το μπλογκ που ανήρτησαν τη Δευτέρα κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% δεν βγαίνουν κι ότι αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν σ’ αυτή την πολιτική, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει νέα μέτρα.

Με τη σειρά τους η θεσμοί απαίτησαν εξηγήσεις για τις εξαγγελίες Τσίπρα για την εφάπαξ 13η σύνταξη και τη αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι στη σημερινή πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι τεχνοκράτες της Τρόικας ζήτησαν εξηγήσεις για τις παροχές ύψους 600 εκατ. ευρώ που ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε.

«Έγινε συζήτηση, ναι» απάντησε ο κ. Τσακαλώτος στους δημοσιογράφους επιβεβαιώνοντας ότι οι δανειστές ρώτησαν να μάθουν λεπτομέρειες για τον μποναμά στους συνταξιούχους.

Πέραν της παραδοχής ότι έγινε συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών δεν διευκρίνισε πού οδήγησε αυτή η κουβέντα σχετικά με τις έκτακτες παροχές από την «υπεραπόδοση των εσόδων», όπως χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας το υπερβάλλων τμήμα του πλεονάσματος που θα διανεμηθεί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και σε επίπεδο τεχνικό και σε επίπεδο επικεφαλής, χωρίς να διευκρινίσει όμως μέχρι πότε θα διαρκέσου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας πρώτος στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και το κενό για τον προϋπολογισμό του 2018 που υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

«Δεν δώσαμε δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος διαψεύδοντας όσα ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.