«Μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ»

ΜΝΙ: Να μην απειλεί με εκλογές προειδοποιούν οι Ευρωπαίοι τον Τσίπρα

13/12/16 • 18:17 | UPD 13/12/16 • 18:17

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχουν προειδοποιήσει φιλικά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να μην απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών ως διαπραγματευτική τακτική, σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ. Μάλιστα αναφέρεται ότι μια τέτοια στρατηγική από την πλευρά της Αθήνας θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

«Ο Τσίπρας έχει λάβει φιλική προειδοποίηση να μην προκαλέσει προβλήματα στην ευρωζώνη με απειλές για πρόωρες εκλογές το 2017», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας παράλληλα, ότι οι επόμενοι μήνες φέρνουν εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η ίδια πηγή προσέθεσε στο ΜΝΙ ότι ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ειδικά η Γερμανία, βλέπουν τον έλληνα πρωθυπουργό με έντονη καχυποψία, καθώς ανησυχούν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει εκβιαστικά το ενδεχόμενο ελληνικών εκλογών προκειμένου να απαιτήσει μία καλύτερη συμφωνία στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Τέτοιου είδους στρατηγική από την ελληνική πλευρά «είναι αντιπαραγωγική και θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ», είπε ο αξιωματούχος. Υπογράμμισε δε ότι μολονότι το Βερολίνο θέλει ομαλότητα πριν τις γερμανικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει σε τυχόν απειλές από την πλευρά της Αθήνας. «Ο Τσίπρας μπορεί να στοιχηματίσει και να χάσει».

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται την Παρασκευή το Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με τις έως τώρα πληροφορίες να θέλουν τον πρωθυπουργό να επιδιώκει μία πολιτική συμφωνία ώστε λυθούν τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση.